Wat eten we vandaag?

 Af en toe piept de zon door de wolken en de krokusjes steken hun kopjes al door het gras, maar het is maart en soms kan het nog guur en koud zijn. Dan is het bijvoorbeeld lekker om stoofvlees te eten met gestampte aardappels en verse groente. Maar daar heb je niet altijd tijd voor. Je hebt ook niet altijd zin om een poosje in de keuken te staan, zeker niet als je heel de dag gewerkt hebt. Dus een snelle hap heb je  gauw voor gekozen, toch? Maar soms is het gewoon zo simpels als ‘’ik weet gewoon niet wat ik wil eten’’. Hebben jullie dat ook? Dat je het even niet meer weet? 

Terwijl er zoveel lekkers is! De supermarkten liggen vol met prachtig verse groenten. Bij de slager haal je de mooiste stukken vlees of je gaat langs de visboer voor een mooi stukje vis.

Ja, ja het gaat weer over eten. Want tja je eet toch dagelijks, je hebt het nodig. Maar hoe kom je uit de dagelijkse of wekelijkse ‘’Wat eten we vandaag?’’ sleur. 

Mijn tip, pak gerechten die je lekker vindt en varieer erop. Of pak juist iets wat je misschien minder lekker vindt en probeer het zo te maken zodat het je het juist fantastisch gaat vinden. Zo heb ik dat namelijk gedaan met pasta. Ik zal eerlijk bekennen, pasta vond ik ok, ik vond het lekker, maar ik at liever iets anders. Ik kwam een pasta gerecht tegen op internet waarvan ik dacht, ‘’hey! Als ik dat nou een beetje aanpas, dan zou dat vast erg lekker zijn!’’ En zo heb ik nu mijn nieuwe favoriete gerecht ontdekt. Zo kun je natuurlijk veel meer gerechten aanpassen en wat meer fleur en flair aanbrengen in je dagelijkse gerechten op een hele simpele manier. 

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld sperzieboontjes. Sperziebonen zijn overheerlijk, maar ik begrijp dat wanneer je ze vaak eet het misschien een beetje saai word. Probeer ze eens te koken tot ze beetgaar zijn en gooi ze daarna in de pan met een schep suiker en een grote hand verkruimelde walnoten en bak ze vlug tot de suiker ligt gekaramelliseerd is. Echt zalig!
Het beste kan je dit doen in een Woll koekenpan, deze hebben een goede anti-aanbaklaag die geheel PFOA vrij is een geen giftige stoffen bevat.

Dus, om uit de ‘’wat gaan we eten sleur’’ te komen probeer aan de gerechten die je dagelijks eet een leuke twist te geven zodat je nieuw leven blaast in wat je al kent! Of in iets wat je minder lekker vindt zo aan te passen dat je het toch lekker vindt en misschien heb je zo een nieuwe favoriet erbij! Hieronder vindt je iets waar je mij voor kunt wakker maken!
Recept voor 2 personen:
 
wat heb je nodig: 

- 500 gr sperziebonen - 200 ml water
- 60 gr walnoten in stukjes gehakt      - 500 gr aardappelen geschild
- 4 tenen knoflook       - 15 gr bieslook
- 2 uien in grove partjes gesneden   - 15 gr boter
- ongeveer 500 gr sukade of rib runderlappen - 75 ml melk (verwarmd)


Hoe klaar te maken:
Breng het vlees op smaak met wat peper en zout (eventueel paprika poeder voor wat extra flair) en verhit ondertussen wat boter en olie in een braadpan waar je het vlees in kan laten sudderen.
Zodra de boter gesmolten is braad je de stukken vlees rondom en aan beide kanten  bruin.
Voeg 200 ml water toe aan de pan door het voorzichtig langs de rand in de pan te schenken. Stop de gesneden ui en 3 tenen knoflook bij het vlees in de pan en voeg nog wat peper en zout toe. Zet het vuur zacht en zet de deksel terug op de pan zodat het vlees in ongeveer 2,5 tot 3 uur kan gaar stoven.

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en voeg de boter en 75ml warme melk toe. Stamp het tot een romig geheel. Knip of hak de 15 gram bieslook en meng het door de aardappelpuree. Zo heb je een snelle en gemakkelijke twist op je aardappelpuree. Gepofte knoflook is ook erg lekker erdoor heen.

Doe de sperziebonen en 1 teen knoflook in een pan met kokend water en voeg wat peper en zout toe op smaak. Kook de sperziebonen voor ongeveer 5 minuten en laat ze vervolgens even uitlekken. Smelt wat boter in een koekenpan en voeg de sperziebonen toe. Bak de sperziebonen ongeveer 4 minuten. Na ongeveer twee minuten bakken voeg je een eetlepel suiker en de 60 gr walnoten toe. Blijf gedurende 2 minuten goed omscheppen zodat de suiker en noten goed verdeeld worden over de sperziebonen en zodat het niet verbrand.
Daarna zijn je sperziebonen klaar. 


potten en pannen