Spätzle raspen

Totaal 9 artikelen
Gesorteerd op:

Functionele hulpmiddelen bij het maken van spätzle

Heb je wel eens van spätzle of spaetzle gehoord? Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Deze ‘deegsliertjes’ lijken een beetje op pasta of noedels en worden gemaakt van bloem, eieren en melk. De typische vorm wordt verkregen door speciale spätzle raspen, plankjes of schrapers boven een pan met kokend water te gebruiken. Het deeg wordt door het hulpmiddel gedrukt waardoor het in de pan valt. De spätzle wordt vervolgens gekookt en uit de pan gehaald wanneer de stukjes boven komen drijven. De meest klassieke variant, die je bijvoorbeeld tijdens de wintersport op de kaart ziet staan, wordt gemaakt met kaas en krokant gebakken uitjes. De spätzle wordt dus eigenlijk gezien als een bijgerecht in plaats van pasta, aardappelen of rijst.

Zoals je hierboven al kunt lezen, zijn er verschillende manieren om späztle te maken. Gefu heeft dan ook diverse opties ontwikkeld. De rasp, schaaf of maker lijkt het meest op de bekende kaasraspen en is voorzien van een handig opzetstuk waar het deeg in gedaan wordt. Een andere versie is bijvoorbeeld een plank met een schraper. Als laatste kun je ook nog kiezen voor een pers welke je zou kunnen vergelijken met de welbekende aardappelpers of pureepers. De keuze hierin is geheel persoonlijk en afhankelijk van wat je zelf het prettigste vindt om te gebruiken.