Rookovens & rookmot

Tegenwoordig is roken helemaal weer hot! Niet alleen de smaak is een ware sensatie, maar ook het gebruik van de rookoven is makkelijk en voor iedere seizoenen mogelijk. Of het nou vlees of vis is, groenten, noten of zelfs wild, met de rookoven van bijvoorbeeld Behr zult u nooit meer iets anders willen. Neemt u eens een kijkje in ons assortiment, zodat het roken straks een fluitje van een cent wordt.
Lees meer

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Roken; de alternatieve kooktechniek

‘Roken is ongezond’ leest men in diverse vormen in en op alle sigaretten reclames. Gelukkig geldt dit natuurlijk voor de nicotine staafjes, want de bereiding roken in de keuken is weldegelijk héél gezond. Bij deze techniek gebruik je namelijk geen vetstoffen en bereidt of gaart het product door middel van de warme of koude rookontwikkeling die zich vormt in de rookoven of rookdoos.

Maar hoe werkt het roken precies? En dan gaan we er even van uit dat je niet over de professionele horeca rookovens beschikt waarin je producten kunt ophangen. Simpel, je legt je verse producten in de rookoven op een schoon, ingevet rooster. Op de bodem van de rookoven leg je de rookmot of houtsnippers (afhankelijk van het product) en je steekt het vuur aan. Dit noemen ze ‘warm roken’. Zoals we al aangeven is de invloed van de houtsnippers of rookmot afhankelijk van welk product je gaat bereiden. In het geval van vlees geeft men sneller de voorkeur aan ‘Hickory’, beuken of eikenschaafsel. Voor vis zijn er diverse mogelijkheden rookmot als forel, paling of zalm marinade en bij wild zijn de Cherry en Apple rooksnippers van Big Green Egg onze favoriet.

In principe kunt u dus alle kanten op met de rookoven en is het zeker met de feestdagen een erg leuke bezigheid. Mocht u echter nog lekkere recepten zoeken, tips zoeken of deskundig advies komt u dan eens langs in onze winkel of neem een kijkje in één van onze kookboeken over roken.

Lees meer