Vijzels

Eén van de oudste keukentools in de keuken is ongetwijfeld de vijzel. Al vanaf het Romeinse tijdperk zijn deze stamper en beker een ideaal gereedschap om kruiden te vermalen of kleine pasta’s te maken. Niet alleen staat de vijzel leuk in de keuken, maar is het ook nog eens een erg makkelijk artikel in gebruik en om schoon te maken.

Lees meer

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Kruiden malen

Maar wat is er nu zo leuk, lekker en gemakkelijk aan het gebruik van een vijzel? Want je kan toch ook gewoon een foodprocessor kopen of de kruiden met een koksmes op een snijplank hakken? Het leuke aan een vijzel is ten eerste de authenticiteit, want het geeft je echt dat ouderwetse gevoel van malen en je merkt dat je veel directer met de kruiden in contact bent. Bovendien is de geur en smaak die vrij komt bij het vermalen van kruiden een ware sensatie en laten we eerlijk zijn: het is ook niet slecht voor de spierballen.

Maar wat maak je allemaal met een vijzel? Wel, de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Wat te denken van curry’s, pasta’s, heerlijke groene of rode pesto, dry rub om je vlees mee op smaak te brengen of zelfs eigengemaakte mosterd. Doe de inhoud naar eigen smaak in de vijzel en bepaal hierna de gewenste dikte voor een simpel, zelfgemaakt gerecht.

Vijzels zijn er in diverse soorten materialen; zo hebben wij onder andere granieten, marmeren en houten vijzels waarbij je ook nog de keuze kunt maken uit diverse maten. Hierbij moet je letten op de hoeveelheden en waarmee je voornamelijk de vijzel wilt gebruiken. Belangrijk qua schoonmaak is dat je in het geval van hout, de vijzel goed droog maakt om geur of smaak overdracht te voorkomen. Kijkt u ook eens naar onze speciale boeken over kruiden en specerijen en je zult zien dat het gebruik van de vijzel weer helemaal hip is en natuurlijk veel lekkerder dan de gedroogde kruiden uit de supermarkt.

Lees meer