Fileermessen

Het fileren van vlees of vis mag met recht een kunst genoemd worden. Dit nauwkeurige werkje is iets wat veel oefening vereist en is niet voor iedereen weg gelegd. Vaak wordt dit priegelwerk vanuit een koksopleiding geleerd of in families generaties lang aan elkaar door gegeven. Buiten dat fileren een spannend maar leuke taak om te doen is als je net een verse vis hebt gevangen is het ook noodzakelijk om been en graten te verwijderen uit het stuk vlees of vis. Een goed flexibel fileermes is hierbij essentieel om dit tot een goed einde te brengen.
Lees meer

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Rondvis en platvis

In de Nederlandse wateren vangen we per jaar steeds meer vis en al die vis moet natuurlijk schoon gemaakt of gefileerd worden voor consumptie. Er zijn twee soorten vis, de rondvis en de platvis. De meest bekende soorten rondvis zijn: zalm, zeebaars en makreel en de bekendste platvissen zijn: tong en schol. Uiteraard is het vangen op zich al een sport, maar daarna moet er natuurlijk gekeken worden naar het schoonmaken van deze vissen. Dit verschilt enorm per vissoort en is iets wat secuur gedaan moet worden. Het belangrijkste is om na het ontschubben, het fileermes goed te sturen en langs de graat of in het geval van vlees het bot te halen. Hierbij voorkom je onnodig afval en hou je de filets in een mooie vorm. Het fileren van vlees wordt in principe uitbenen genoemd wat wil zeggen dat bot, vliezen en restafval verwijderd worden zodat puur het vlees voor consumptie overblijft.

Bent u een beginnende fileerder dan is het misschien de moeite waard om een kijkje te nemen in het boek over snijtechnieken of het boek Vis uit onze zee. Hier wordt namelijk perfect uitgelegd hoe je diverse vissoorten goed krijgt schoon gemaakt.

Lees meer