Keramische messen

Keramische messen zijn de laatste tijd populariteit aan het winnen. De herkenbare witte en zwarte lemmets worden in steeds meer keukens gezien. De scherpe messen zijn favoriet bij koks welke een licht en makkelijk schoon te maken mes willen hebben. Er zitten echter nogal wat voor- en nadelen aan deze messen. Hier kunnen we je bij Habitas natuurlijk alles over vertellen.

Lees meer

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Rooster Lijst

Stel een Oplopende Directie in

Waarom een keramisch mes?

Een keramisch mes heeft een lemmet van keramiek en is daardoor enorm sterk. Deze messen worden gemaakt door middel van Zirconiapoeder onder hoge druk samen te persen in mallen. Hierna wordt het nog kwetsbare lemmet rond de 1400 graden Celsius ‘gesinterd’ (materiaalkorrels verhitten tot een temperatuur waarop ze nét niet smelten) waardoor de poederdeeltjes aan elkaar worden gebakken en hierna afgekoeld. Na het slijpen op een metalen schijf voorzien van diamantendeeltjes ontstaat een mes welke naast een vlijmscherpe rand ook nog eens roestvrij is. Een keramisch mes geeft geen eigen smaak af en is niet gevoelig voor voedselzuren en corrosie.

Mits het onderhoud juist wordt gedaan gaat een keramisch mes langer mee dan een stalen mes. Dit heeft voornamelijk te maken met de ondergrond waarop gesneden wordt. Een goede ondergrond is bijvoorbeeld beukenhout en absolute afraders zijn glas, marmer en plastic. Ook is het van belang dat de juiste snede geslepen is (zo hoog mogelijk gepolijst) Keramische messen zijn herkenbaar aan het witte lemmet, hebben een zeer hoge hardheid en zijn slijtvast. Een ‘minpunt’ is echter de broosheid en de moeilijke naslijpbaarheid. Die broosheid zorgt er voor dat je met keramische messen geen harde of ruwe producten kunt snijden, maar wel ideaal is voor groentes, een makkelijke schoonmaak en het gewicht welke zeer licht is.

Volgens onderzoek van de The Cutlery and Allied Trades Research Association (CATRA) is ook nog eens aangetoond dat onze keramische messen van Kyocera ongeveer 15 keer de levensduur hebben dan die van normale stalen messen zonder te slijpen.

Lees meer