Stamppot Spitskool-Prei met uien en shoarma

Wanneer ik aan ‘stamppot’ denk, denk ik aan de bekende Hollandse Pot: stamppot boerenkool, Hutspot, zuurkoolstamp en wanneer we ‘anders’ doen: Stamppot rauwe andijvie met spekjes en blokjes kaas erin. Natuurlijk allemaal vergezeld met de bekende rookworsten, klapstukken of verse worsten. Echt ouderwetse degelijke, op de Hollandse kou berekende maaltijden.

Laatst had ik een probleem: 0,0 inspiratie om te koken, een oude spitskool in de koelkast die al een wollig puntje had, nog 4 preien waarvan de buitenste bladeren en het bovenstuk al helemaal ingedroogd waren en een aantal reeds ontkiemende aardappelen. Oh ja, en te lui om even naar de supermarkt te gaan voor een snelle maaltijd. Tel daar bij op dat ik pizza bestellen echt een ‘no-go’ vind omdat  A: die dingen hartstikke duur zijn, en B: die dingen amper belegd worden en C:. ik sinds een tijdje volledig plantaardig (veganistisch), zonder zakjes en pakjes eet en zij doorgaans toch echte kaas erop gooien, waardoor je weer moet gaan bellen, op je eten moet wachten etcetera (ja, ik heb er dus ervaring mee). Kortom; deze luie huisvrouw moest aan de kook!

Ik heb er dus een exotische stamppot van gemaakt en MAN, wat was deze lekker! Zo lekker, dat hij nu bij ons in het vaste rijtje wintervoer staat. Ja, veel werk door al het snijden van de groenten, maar zoals ik al uitlegde aan zoonlief (ja, zo lekker is deze stamppot!); koop alles voorgesneden. Wat kruiden erbij, wat kookroom en boter en stampen maar! Zo gefixt!

Voor ons is deze stamppot volledig veganistisch gemaakt, maar wil je toch ‘the real thing’, dan kan je alle ingrediënten vervangen door dierlijke; denk aan vleesjes, echte boter, roomkaas en kookroom.

Ingrediënten:

- 1 niet zo grote spitskool
- 2 flinke of 4 kleine preien
- 4 grote uien
- 4 tenen knoflook
- 1600 gr geschilde aardappelen
- 2 grote zoete aardappelen
- 2 bakken (vegan) shoarma van het AH-merk
- Plantaardige bakboter (Wajang, AH eigen merk plantaardig, Becel)
- 50 gr Creamy roomkaas van Violife
- 1 pakje sojaroom
- Peper en zout naar smaak
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel basilicum
- 2 theelepels kerrie
- (ook gebruikte ik nog 2 theelepels mierikswortel en 2 theelepels mosterd, maar dit is niet echt noodzakelijk. Ik heb deze de tweede keer dat we dit aten erbij gedaan, maar we proefden het verschil niet echt)

Werkwijze:

1. Snij, schil en was eerst alle groenten en zet het klaar, dat is het meest makkelijke.Snij de spitskool eerst in vieren en snij de dikke stronk weg. Snij de prei in ringetjes, de uien in vieren en snij deze vervolgens in reepjes. Schil de aardappelen en zoete aardappelen en snij deze in even grote blokjes. Ontvel de knoflook ontvellen en pers deze eventueel vast. Snijdt ook alvast de vegan shoarma kleiner in stukjes van ongeveer een centimeter.

2. Zet een grote pan water op het vuur met de aardappelen en zoete aardappelen, in ruim water. Ik doe er een (afgestreken) eetlepel zout in. Gebruik een grote pan, want straks wordt hier alles ingegooid!


3. Bak de uien met peper en zout en een klont boter mooi glazig, een beetje bruin, haal ze uit de pan. Leg deze even apart op een bordje.


4. Gooi nu de spitskool en prei samen in de pan, eventueel weer een klontje boter erbij, even een minuutje bakken, goed omroeren.

5. Doe de peper en zout naar smaak erbij en voeg de knoflook en de kerrie toe (Ik gebruik altijd Massala kerrie; deze is zo lekker! Deze zit in zakjes en is te verkrijgen bij de AH). Goed omroeren terwijl je lekker bakt. Let op je vuur! Deze staat middelhoog; het mag niet zwart worden.

6. Wanneer het beetgaar is (nog een klein beetje ‘knapperig’), doe je de uien er weer bij. Ook doe je nu de sojaroom erbij en roer goed door. (Geen sojaroom, maar wel amandel, haver of andere room in huis? Gebruik die dan). Verder doe je de rest van de kruiden er ook lekker bij.

7. Ondertussen heb je de vegan shoarma in een kleine koekenpan goed gebakken: ze mogen best wat doorgebakken zijn. Niet aangebrand natuurlijk 


8. De aardappelen zullen nu ondertussen ook goed zijn, dus afgieten, pak je stamper erbij en even goed stampen. Wat klontjes boter erbij doen en de Creamy roomkaas en met een grote stevige pollepel alles doorroeren. (Op dit punt heb ik de mierikswortel en mosterd erbij gedaan, maar gek genoeg proefden we daar niet zoveel van. Je kan het dus ook gewoon weglaten) Door de boter en Creamy wordt het wat smeuïger. Het hoeft dus niet één massa te worden, want het is wel leuk, qua kleur, om het verschil tussen de gewone en de zoete aardappelen te zien.

9. Nu gooi je de rest in je pan erbij, het groenteprutje en de shoarma, en dan goed mengen.

Je hoeft hier dus echt geen stuk ‘vlees’ erbij te doen (scheelt weer geld), want het is best wel een machtige pot; lekker op z’n Hollands, maar wel een veganistische, exotische stamppot!


Eet smakelijk!