Heerlijke rondo's met amandelspijs

 

Wanneer het buiten regent is er niks lekkerder dan de keuken in duiken om iets fantastisch uit die oven te toveren. En het beste van alles, dit is een super simpel recept. Maar dat houden we tussen ons!

 

Voor deze ouderwetse rondo’s heb je het volgende nodig:

Een cupcake tray
Bakspray of boter tegen het plakken
Spuitzak of eetlepel
Deegroller
1 pak amandelspijs
160 gram witte basterdsuiker
250 gram roomboter (ja echt, het hele pak!)
320 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
snuf zout
2 eieren
Decoratie naar wens (in dit geval: slagroom, fruit en chocolade)

 

voortgang

En we gaan als volgt te werk:

Klop de boter en suiker tot een luchtige massa. Dit mag best even duren, 5 minuten is niet raar. Voeg dan de bloem, bakpoeder en zout toe.
Zodra dit een mooi deeg vormt maak je er een platte schijf van en verpak je deze in vershoudfolie.
Leg deze een uur te rusten in de koelkast.
Maak nu de mengkom schoon en ruim de keuken weer een beetje op (hier ben je me later dankbaar voor). Dan kan je nu nog zeker driekwartier met een theetje op de bank onder een kleedje zitten, even die laatste aflevering van je favoriete serie inhalen.


Goed, verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en kneed een eitje door het pak amandelspijs, circa 200 gram. Het moet een gladde massa worden welke met een spuitzak of eetlepel te verdelen is.
Vet de cupcake tray in met boter of bakspray en bepoeder hem met bloem.
Nu rol je het deeg uit en snij je hier met een uitsteker, glas of een mes rondjes uit waarmee je de holtes van de cupcake tray gaat bekleden. Je hoeft niet de volledige hoogte te gebruiken. En de randjes hoeven ook echt nog niet netjes, deze dek je later af.
Het is afhankelijk van je formaat cupcake tray hoeveel rondo’s je eruit krijgt. 8 normale moet zeker lukken, maar ik ben voor 6 super rondo’s gegaan door een jumbo bakvorm te gebruiken.
Gaat het bekleden niet helemaal zoals je hoopt? Geen nood, het is een heel vergevend deeg.
Vul de gaatjes op met kleine stukje deeg, dit zie je later niet meer terug. Vergeet niet om genoeg deeg over te houden om de bakjes te sluiten.

 

Na het bekleden van de bakvorm gaan we ze vullen met de amandelspijs. Ik werk het liefst met een spuitzak en heb er altijd tientallen op voorraad. Maar een lepel kan natuurlijk ook. Verdeel de spijs zo eerlijk mogelijk. En vergeet anders niet welke van jouw is ;)

 

Klop nu het eitje los met een scheutje room of melk en bestrijk hiermee de randjes.
leg er nu een plakje deeg bovenop en druk de randjes stevig aan.
Bestrijk de bovenkant ook met het eimengsel en bak ze in zo’n 25 minuten goudbruin en gaar.

 

De baktijd is heel erg afhankelijk per oven. Controleer de voortgang regelmatig en als je merkt dat ze te snel verkleuren leg je er even een stuk aluminiumfolie overheen. Hierdoor verkleuren ze niet maar garen ze wel verder.

Zodra ze klaar zijn laat je ze even afkoelen in de vorm. Maar daarna leg je een snijplank op de vorm en draai je hem in één keer om. Als ze niet allemaal loslaten kan je voorzichtig op de onderkant tikken maar niet te wild. Het zijn best tere gebakjes.
Zodra ze iets zijn afgekoeld kan je decoreren naar wens.

Dit is genieten! En een bijkomend voordeel… het hele huis ruikt heerlijk.

Kim

resultaat