De 'geheimen' van fruit

Fruit, wie houdt er niet van? Een grote kom met aardbeitjes, een banaantje onderweg naar de sportschool of een paar heerlijke stoofperen tijdens het feestelijke kerstdiner. Maar fruit is zo veel meer dan die ‘simpele’ geschilde lekkernij die je ter plekke weg snoept. Nee, fruit is één heel groot hoofdstuk in onze dagelijkse voedsel inname en kan op vele andere manier bereid en geconsumeerd worden. Fruit gaat verder dan alleen die vrolijke kleuren en kan door middel van talloze smaakcombinaties een nieuw leven in geblazen worden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van peren met gorgonzola, aardbeien in combinatie met Spaanse peper of garnalen met mango? Doe deze dagen gewoon eens gek en ga experimenteren. Je zult versteld staan van hoe je fruit op een andere manier kunt gebruiken. Natuurlijk heeft fruit ook de nodige ‘geheimen’ of zogenaamde weetjes welke eigenlijk best handig zijn en natuurlijk leuk om te vertellen. Ready? Here we go!

 • - Fruit bestaat voor het grootste deel uit water, dat wil zeggen dat je dagelijkse vocht inname ook gelijk gespekt wordt. Twee vliegen in 1 klap? Jazeker!

 • - De doordringende geur van sinaasappel herken je vaak direct als iemand de sinaasappel schilt. Deze geur wordt serotonine genoemd en zorgt voor een vrolijke opgewekte sfeer. Zoals we al zeiden: van fruit wordt je blij!

 • - Ondanks dat de inwoners van Nieuw Zeeland ‘kiwi’s’ worden genoemd is het niet het land waar deze vrucht oorspronkelijk vandaan komt. Nee, de kiwi komt uit China en is daar nog steeds één van de meest gegeten vruchten.

 • - Ok, hier waren wij ook even mindblown, maar citroenen bevatten meer suikers dan aardbeien. Geschokt? Wij ook! Denk dus voortaan even na als je die o zo gezonde citroensappen gebruikt in gerechten. • - Wij dachten altijd dat dit een fabeltje was, maar niets lijkt minder waar. Bananen zijn krom doordat deze naar het zonlicht toe groeien. Zo je dat deze vrolijke banaantjes ook gewoon op zoek zijn naar een beetje zonlicht.

 • - Op onze planeet zijn ongeveer 10.000 soorten appels. Het kost je dus ongeveer 27 jaar om al deze appels allemaal aan een smaaktest te onderwerpen. Hoe veel soorten heb jij al op?

 • - Het duurste fruit komt net als de kiwi ook uit een Aziatisch land: Japan! De Yübari cantaloupe kost maar liefst €11.000 en wordt voornamelijk gebruikt door de sterrenrestaurants als delicatesse. Wij gaan toch maar gewoon even voor de kiwi.

 • - Blauwe bessen zien we vaak door yoghurt of kwark en dat is niet geheel zonder reden. Blauwe bessen bevatten namelijk van al het fruit de meeste vezels per 100 gram. Heb je dus bijvoorbeeld lichamelijke klachten of moet je meer vezels eten? Denk dan eens aan blauwe bessen!

 • - Druiven bevatten enorm veel suiker, en die suiker zorgt er onder andere voor dat de wijn mooi gaat gisten. Super natuurlijk, maar denk wel even extra na voordat je een hele tros als snoep weg zit te eten voor de televisie.

 • - En last but not least: Fruit is fast food! Ja, je leest het goed. Natuurlijk is dit een klein woordgrapje, want er is niets verkeerd aan. Je kan het alleen razend snel opeten.

  Wij hopen dat je hebben laten lachen, verbazen en vooral geprikkeld hebben om te proeven. Want hoe je het ook went of keert; Fruit hebben we allemaal nodig!