De Hamburger: Junkfood of Fastfood?

De hamburger is wereldwijd misschien wel de meest bekende fastfood snack. Het is snel bereid en hapklaar. Alhoewel de hamburger vaak als junkfood bestempeld wordt is het tegelijkertijd ook fastfood. Er zijn echter weldegelijk verschillen tussen junkfood en fastfood.

De term junkfood stamt uit de jaren ‘50. Een tijdperk waar light producten nog bestonden uit gebakken lucht en snelle maaltijden, snoep en dranken uit veel suikers en vetten bestonden. Het junkfood was makkelijk verkrijgbaar en werd het liefst met zo veel mogelijk junk (afval) materiaal geproduceerd om de kosten zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk was dit niet goed voor de gezondheid, maar alternatieven bleven uit. Helaas zien we anno 2019 nog steeds een ontwikkeling van makkelijk en snel te verkrijgen junkfood voor lage prijzen. Dit leidt vaak tot sneller overgewicht bij de jeugd, wat zelfs kan leiden tot diabetes.

Fastfood heeft lange tijd dezelfde slechte naam gehad als junkfood. Het grote verschil met junkfood is echter dat (zoals de naam al doet vermoeden) fastfood niet alleen snel bereid en te verkrijgen is, maar op een aantal uitzonderingen na in de loop der jaren een aantal gezonde varianten kent. Sushi en take away soepen en zijn hier enkele voorbeelden van. Het gaat om snel, als je bijvoorbeeld onderweg bent of lekkere trek hebt en niet te lang wil wachten. Gelukkig wordt hier aandacht besteed aan de gezondheid en werkt men met verse producten. Maar vergis je niet, nog steeds verstaan we onder fastfood ook nog broodjes döner en snacks bij de frietkraam. Het is dus zeker niet allemaal gezond, maar wel af en toe even lekker.


Een derde variant welke de laatste vijftien jaar zijn opmars heeft gemaakt is slowfood. Een goed voorbeeld hiervan is Subway, welke als eerste keten met een nieuwe vorm van take away food aan de gang ging. Het zelf samenstellen van broodjes met een vetgehalte van minder dan 6%. Er is dus nog hoop als je snelle trek hebt en toch gezond wilt eten.

Terug naar de hamburger want daar draait het uiteindelijk om in dit verhaal. De historie van de hamburger ligt niet zoals veel mensen denken in Hamburg Duitsland, al heeft de naam er weldegelijk mee te maken. Veel Europese immigranten reisden na de oorlog via Hamburg naar Amerika. Zij vertelden dat de Amerikanen trots over ‘de frikadel’ welke bestond uit gehakt, broodkruim en uien. Dit kon echter zo gemakkelijk en snel gemaakt en verkocht worden dat het al snel de naam ‘Hamburger steak’ kreeg. De hamburger zoals wij die nu kennen is echter veel geclaimd, maar het lijkt er toch op dat deze in Louisiana, Connecticut is bedacht door de Deense kok Louis Lassen.


Maar de hamburger is meer, véél meer. Het wordt in hippe kringen niet langer gezien als junkfood en het is voor veel restaurants, bistro’s en andere horecagelegenheden dé uitdaging om de burger zo gezond, gevarieerd en culinair mogelijk te maken. Er zijn inmiddels talloze varianten waar niet alleen vlees maar ook vis en zelfs vegetarische opties mogelijk zijn. Zo wordt er aandacht besteed aan verse ingrediënten als knapperige groente, verse zelf gebakken broodjes en uiteraard het vlees of vis welke zo vers mogelijk en met liefde is behandeld. Het is dus niet langer een restproduct, want als zelfs de grote hamburgerketens zich gaan focussen op gezonder, betere kwaliteit en vernieuwing.

Is junkfood dan nog wel een ding van de toekomst of moet er een nieuwe term komen: Fast healthy food? Jij mag het zeggen!