De magie van SpeculaasJarenlang heb ik als banketbakker en patissier in de leukste en mooiste bakkerijen van Zuid Holland mogen werken. Het vroege opstaan was in het begin even wennen, maar al snel neem je automatisch een ander dagritme aan dan dat je gewend bent. En het voordeel: je bent ook weer lekker vroeg klaar. Tenzij je in de bakkerij werkt tijdens de feestmaanden…


Nee, in de feestmaanden is er geen tijd om vroeg in de middag op de bank te duiken en jouw favoriete serie te bekijken. Op piekdagen was het soms wel 18 uur lang achter elkaar knallen! Maar, het is voor de banketbakkers de leukste tijd van het jaar om te werken! Speculaaspoppen en -staven, boterletters, marsepeinen figuren, pepernoten, kruidnoten, suikergoed, chocoladeletters en meer. Eén ding wat mij specifiek is bijgebleven uit deze tijd is de heerlijke geur van speculaas die je bij de vroege aankomst in de bakkerij al tegemoet kwam. De bakkers van de nacht, welke al het nodige hadden voorbereid of afgebakken zorgden voor een warm welkom. Door het stof van het opstuivende meel en bloem zag ik de ovens roodgloeiend staan, de eerste bakplaten vol lekkers stonden af te koelen al snel werd ik bedwelmd door de magie van speculaas.

Inmiddels is het al lang niet meer alleen de decembermaand waarin we veel speculaas nuttigen, het is dankzij de warme smaken van alle specerijen één van de favorieten koekjes onder de Nederlanders bij een kopje koffie of thee. Het is zelfs zo populair dat sommigen het ook gebruiken als beleg op een verse witte boterham. Je moet er van houden! Ondanks dat speculaas wereldberoemd is in Nederland, zijn er toch ook enkele landen in Europa welke op zijn tijd wel een lekker stukje speculaas nuttigen. Naast België en Duitsland zijn ook Luxemburg en Noord Frankrijk fan van dit kruidige koekdeeg. En als iets internationaal gaat, weet je dat je goud in handen hebt.

Speculaas is dus méér dan een kruidig deeg, maar hoe maken we dit op de lekkerste manier mogelijk en vooral: wat heb je nodig?

Ingrediënten:

-          100 gram zachte ongezouten roomboter

-          150 gram witte basterdsuiker

-          50 ml karnemelk

-          250 gram gezeefde bloem

-          10 gram bakpoeder

-          10 gram kaneelpoeder

-          5 gram nootmuskaatpoeder

-          5 gram kruidnagelpoeder

-          5 gram gemberpoeder

-          3 gram gemalen witte peper

-          ¼ theelepel zout

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 150°C. en bereid de gewenste vorm voor waarin je jouw speculaas wilt maken.
2. Doe de boter en suiker in een beslagkom en klop deze romig met een mixer of als je spierballen wil kweken met de hand.
3. Voeg de karnemelk, bloem, bakpoeder, ¼ theelepel zout en alle kruiden toe en kneed het deeg tot je er een stevige bal van kunt maken. Druk de bal plat en laat deze gerust een nachtje koelen. Hoe langer het deeg rust, hoe beter voor de smaak. Maak je niet druk om de houdbaarheid, de zuren van de karnemelk zorgen er voor dat het deeg lang goed blijft. 

Veel plezier,

Mark