Vraag een kind naar zijn of haar top drie favoriete maaltijden en het zal geen verrassing zijn dat de pannenkoek hier tussen zit. De ronde lekkernij is een feestmaaltijd en wordt door jong en oud met stapels tegelijk gegeten. De pannenkoek wordt onofficieel nog wel eens de zoete variant van de pizza genoemd, maar daar moet je in Italië natuurlijk mee oppassen. Toch zien we de pannenkoek net als de pizza enorm evolueren. Waar we vroeger de pannenkoek alleen met spek, appel, poeder(suiker) of stroop aten, is deze zoetigheid inmiddels in menig restaurant getransformeerd tot een pannenkoek met shoarma of een pannenkoek met vier soorten kazen. Nee, we kunnen wel zeggen dat het oud-Hollandse imago van de pannenkoek verleden tijd is. 

Dat de pannenkoek één van Nederlands bekendste lekkernijen is zeiden we hierboven al, maar toch is dit níet een typisch Hollands feestmaal. Al vanaf de Romeinse tijd is de pannenkoek of crêpe in talloze recepturen te vinden. Het oudste pannenkoekenrecept stamt al uit 1439, maar pannenkoeken (of wat daar op lijkt) zijn al veel ouder. Diverse historici zijn het er over eens dat de pannenkoek in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaat, maar waarschijnlijk zelfs al sinds de steentijd. Ook toen waren alle ingrediënten al beschikbaar om een 'pannenkoeken' beslag te maken.

Inmiddels kennen veel landen hun eigen variant. Zo maken de Fransen bijvoorbeeld de Crêpe Suzette; een dun flensje gekarameliseerd met sinaasappel en besprenkeld met Grand Marnier. Maar ook de Duitsers hebben hun eigen Pfannkuchen en de Russen hebben er zelfs een erfgoed van gemaakt: de Blini (pannenkoekjes van boekweitmeel). Grootgebruikers zijn natuurlijk de Amerikanen welke er een geheel eigen ontbijt van maken, vaak met bosbessen en ahornsiroop. Allemaal overheerlijk natuurlijk, maar wie de juiste pan niet in huis heeft, staat op het eind met lege handen en vervelender nog: een lege maag.

''Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?''

Het is een vraag welke wij veel gesteld krijgen en een angst   waardoor veel mensen de pannenkoek toch maar kant en klaar   kopen. Doodzonde natuurlijk, want de lekkerste pannenkoek bak je   natuurlijk gewoon zelf! Natuurlijk weten wij het antwoord op   bovenstaande vraag, maar om écht zeker te zijn stelde ik de vraag   aan de chefkok bij één mijn favoriete pannenkoekenrestaurant in   Papendrecht. Het antwoord was eigenlijk vrij simpel: voor de beste   pannenkoek gebruik je een koekenpan of pannenkoekenpan welke   je alleen voor de pannenkoek gebruikt. Geen eieren, vlees of   aardappelen. Nee, alleen voor pannenkoeken. Verder was je de pan   niet af met een berg zeep, maar is heet water voldoende. Waar het   ook vaak misgaat, is dat mensen de pan zo heet verwarmen totdat   deze gaat roken. Niet doen, want daardoor wordt de onderkant snel   zwart, terwijl de bovenkant nog niet eens gestold is. Laat de pan   langzaam opwarmen, doe een klontje boter in de pan en als deze is   uitgebruisd gaat het beslag er in. Pas als de bovenkant zo goed als   gestold is, draai je de pannenkoek om. Moeten we dan nog die   sierlijke zwiep maken waarbij de pannenkoek bijna tegen het   plafond  gaat? ''Onzin'', zegt de chef. Dit is puur een showelement   en de meeste chefs doen dit gewoon met een soepele, snelle   polsbeweging of gebruiken een paletmes

Wat maakt een goede pannenkoekenpan?

Een pannenkoekenpan kenmerkt zich door de lage rand, waardoor   je makkelijk de pannenkoek uit de pan kan scheppen. Bij het maken   van een pannenkoek is de techniek minstens zo belangrijk en   gebruik je vaak een crêpe spreider of een ronddraaiende beweging,   om het beslag zo dun en verdeeld mogelijk in de pannenkoekenpan   te krijgen. Een goede pannenkoek is volgens de kenners goudbruin   aan beide kanten en glijdt soepeltjes uit de pan. Bij gegoten   aluminium pannenkoekenpannen van bijvoorbeeld het Duitse merk   Woll is het de gelijkmatige warmteverdeling welke door de hele pan   verspreidt wordt, die er voor zorgt dat de pannenkoek moeiteloos uit   de pan komt. Wil je echter een wat lichtere pan dan is er een ruime   keuze aan merken, welke voor ieder wat wils hebben. Mastrad,   Kela,  BergHOFF en Masterclass zijn een paar van deze merken waarmee jouw pannenkoeken er binnen no time uitzien als in een écht pannenkoekenrestaurant.

Tijd om te eten, want daar gaat het uiteindelijk om. En dan komen we natuurlijk niet weg met een pannenkoek met stroop.  Nee, onze huidige favoriet is er één welke gezond is en ook erg lekker. Klein tomatendipje erbij en je hebt een geweldige maaltijd, welke ook nog eens een goede truc is om de kids wat meer aan de groente te krijgen.


Wil je een pannenkoek welke ook nog eens plantaardig verantwoord is? Dan kan je in het beslag de eieren weglaten of vervangen door kikkererwtenmeel, boekweitmeel of een speciaal eivervangend poeder. De melk kan je gemakkelijk vervangen door water, sojamelk, havermelk, amandelmelk of zelfs bier. Zo zie je maar dat de pannenkoek écht voor iedereen is!   Wat heb je nodig?

   250 gram volkoren (spelt)meel 
   0,5 liter melk
   2 grote eieren
   1 winterpeen
    ½ courgette
    Klontje boter voor in de pan

   - Rasp de peen en de courgette fijn. 
   - Doe de meel en de geraspte groenten in een beslagkom
   - Klop de eieren los met de melk en meng dit door het de geraspte groenten en meel. 
   - Roer dit goed door met een garde, totdat het beslag vrij is van meelklontjes. 
   - Smelt een klontje boter in de pannenkoekenpan en bak de pannenkoeken.

     Eet smakelijk!