De smaak van het najaar

De wind trekt aan, de bladeren dwarrelen in slowmotion van de bomen en nestelen zich op de natte straten en bospaden. Een kleurrijk tafereel siert de straten en de open haard verwelkomt zijn eerste blokken hout. Ja, de herfst is een romantisch jaargetijde, maar ook een heel smakelijke periode. De braadpannen worden uit de kast gehaald, recepten opnieuw onder de loep genomen en de keuken is voorzien van een kruidig najaars melange. En omdat de maand oktober héél veel te bieden heeft qua ingrediënten, duiken wij maar al te graag de keuken in. Let's cook! 

Wie aan glühwein denkt, ziet gelijk beelden voor zich van besneeuwde bergtoppen en kerstbomen. Maar waarom zou je wachten op de winter, als de herfst natuurlijk een warm welkom biedt voor een heerlijke warme mok van deze kruidige drank. Wat heb je nodig voor deze herfst glühwein? 

750 ml. rode wijn
20 gram kaneel
20 gram citroenzest
3 bloemen steranijs
10 gram gember
20 gram kardamom
20 gram kruidnagel
2 vanillestokjes (haal het merg uit de stokjes)
Optioneel: een lekkere scheut Licor 43 of brandy

- Doe de rode wijn in een grote pan met een dikke bodem.
- Voeg alle kruiden toe in de pan.
- Verwarm de wijn maar let er wel op dat deze niet gaat koken.
- Schenk de wijn via een fijne zeef in een mok of thermosfles.

Oktober is een periode waarin paddenstoelen goed verkrijgbaar zijn. Eén van de meest bekende is :de portobello, welke natuurlijk perfect samen gaat met gorgonzola en gekaramelliseerde rode uitjes.


4 portobello’s
3 rode uien (in ringen gesneden)
50 gram roomboter
200 gram gorgonzola (klein gesneden)
4 walnoten (fijn gehakt)
1 el. bruine basterdsuiker
Scheut rode wijn
1 el. balsamico azijn
Peper en zout (naar smaak) 

- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de portobello’s voorzichtig schoon met een champignonborstel en snij de steel er af.
- Fruit de uienringen aan in de koekenpan.
- Voeg de suiker toe zodat de ui gaat karamelliseren.
- Voeg de wijn toe en verhit het mengsel tot de wijn ingekookt is.
- Breng het geheel op smaak met balsamico azijn, peper en zout.
- Vul de hoed van de portobello’s met het gekaramelliseerde uienringen mengsel.
- Verdeel de gorgonzola en walnoten over de portobello's.
- Zet de gevulde portobello’s in een ovenschaal in de voorverwarmde oven.
- Na ongeveer 15 à 20 minuten zijn ze klaar!


Geen najaar zonder een lekkere herfst stoofpot. Dus haal de braadpan uit de kast, scoor de volgende ingredïenten en smullen maar!

800 gram rundvlees
30 gram boter
1,5 teentje knoflook (geperst)
2 uien (gesnipperd)
2 winterpenen (in ringen gesneden)
1 appel (in blokjes gesneden)
3 tomaten (in blokjes gesneden)
1 flesje bokbier
4 plakken ontbijtkoek
1 prei (in ringen gesneden)
1 el. olie
2 tl. honing
1 tl. appelstroop
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
20 gram kruidnagel
Peper (naar smaak) 

- Bak het vlees in een goed verhitte braadpan mooi bruin aan het beide zijden.
- Als het vlees mooi bruin is kan de ui en knoflook mee worden gefruit.
- Voeg nu de tomaten, de prei en de wortel toe.
- Roer dit geheel rustig door en giet het flesje flesje erbij en de plakken ontbijtkoek.
- Voeg hierna de kruiden toe en ongeveer 1 limonadeglas koud water
- Laat het gerecht nu ongeveer anderhalf uur rustig doorstoven op een laag pitje.
- Voeg na een uur de appel, de appelstroop en de honing toe.
- Laat de pan nu ongeveer nog een uur op een laag pitje staan zodat alle smaken lekker in elkaar mengen.
- Serveer het vlees met een lekkere zachte puree en knapperige najaarsgroenten.

Eet smakelijk en geniet van de herfst!