Drie keer creatief met aardappel!

De aardappel zoals wij die kennen, is zowel in Nederland als België een níet weg te denken ingrediënt in de keuken. Maar toch zijn we altijd bang om ‘outside the box’ te denken als het aan komt om voedsel wat we gewend zijn. Een klassieke uitspraak welke hier op gebaseerd is, luidt dan ook: ‘’Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’’. Ondanks dat leent de aardappel zich voor véél meer dan alleen koken of stampen. En nu we toch in het barbecueseizoen zijn beland, gaan we eens heerlijk creatief doen met aardappel!



Aardappelsalade met rode ui, chorizo en geroosterde paprika

De aardappelsalade is natuurlijk een klassieker, maar wordt zelden nog vers gemaakt vanuit de eigen keuken. En dat is jammer, want het is namelijk een populaire salade tijdens de barbecue en super simpel te bereiden. Mijn favoriete aardappelsalade is er één met een verrassende twist van paprika en chorizo. Perfect tijdens de barbecue!

Wat heb je nodig?

1 kilo aardappelen
1 rode ui
150 gram chorizo
150 gram geroosterde paprika (deze kan je gewoon in een pot kopen)
½ bosje dille
3 teentjes knoflook
4 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yoghurt
Citroensap (naar smaak)
Zout en peper (naar smaak)

Schil de aardappelen, was deze even met koud water en rasp er dunne plakjes van met de mandoline of snij deze in blokjes.
Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten en check af en toe even naar de status, zodat ze niet té gaar worden. Een beetje bite is namelijk wel lekker in de salade. Laat de aardappelen vervolgens afkoelen.
Snipper de ui en bak vervolgens de chorizo lekker krokant. Bewaar de ui voor later.
Hak de dille en pers de knoflookteentjes uit, maar voeg de dille als laatste pas toe.
Snij de geroosterde paprika in kleine stukjes.
Meng de mayonaise met de yoghurt en knoflook en breng deze op smaak met het citroensap en de peper en zout.
Doe de aardappelen in een schaal en giet hier de dressing overheen.
Maak de salade af met de dille, ui, geroosterde paprika en krokante spekjes en voilà: een homemade aardappelsalade welke binnen no time op is, geloof ons maar!



Gepofte aardappel met roomkaasvulling

Wie deze zomer gaat barbecueën denkt natuurlijk al snel aan vlees en vis, maar als je vegetariërs in jouw gezelschap hebt, dan wil je natuurlijk wel dat ook zij op hun wenken bediend worden. Wat is er dan lekkerder dan een gepofte aardappel met een smeuïge roomkaas vulling?


Welke boodschappen moeten we doen?

4 aardappelen
200 gram roomkaas 
Bieslook
3 lente uitjes (klein gesneden)
Peper en zout (naar smaak)

Stook eerst de barbecue eens lekker op!
Maak vervolgens een lekkere roomkaasvulling van de roomkaas, de bieslook en de lente uitjes en breng deze op smaak met peper en zout.
Borstel de aardappelen schoon met een borstel en verpak deze in aluminiumfolie.
Leg de aardappelen vervolgens aan de zijkant van de barbecue tussen de kolen. Leg je deze in het midden dan is de hitte te hoog en verbranden de aardappelen snel.
Gaar de aardappelen in ongeveer drie kwartier, check na een half uurtje door middel van prikken of de aardappel al lekker zacht of misschien al gaar is (dit ligt ook een beetje aan de grootte van de aardappel).
Haal de aardappelen uit de barbecue en verwijder de folie. Snijd vervolgens de aardappel in de lengte open en trek deze een beetje uit elkaar.
Schep een flinke lepel vol roomkaas vulling in de hete aardappel en laat dit smelten.
Mocht je dit gerecht in de oven willen maken, verwarm dan de oven tot 200 graden.



Aardappelkroketjes met gorgonzola

Een snack van aardappel mag natuurlijk niet ontbreken. Lekker voor bij de borrel of als side dish bij het avondeten. Ook de aardappelkroket is misschien klassiek, maar o zo lekker en makkelijk om zelf te maken! Met deze kroket gaan we voor klassiek met een moderne twist!

Wat heb je nodig?

1 kilo aardappelen
Nootmuskaat (naar smaak)
Zout en peper (naar smaak)
2 eierdooiers
150 gram gorgonzola

Om te paneren:

2 eieren
Paneermeel

Schil de aardappelen en kook deze gaar. Stamp deze vervolgens met een stamper tot de aardappelen goed fijn zijn.
Breng dit vervolgens op smaak met de nootmuskaat, de peper en zout en voeg hier vervolgens de eierdooiers aan toe.
Voeg hier op het laatst de verkruimelde gorgonzola aan toe.
Roer dit geheel goed door en laat het mengsel in de koelkast afkoelen.
Haal het aardappelmengsel uit de koelkast en probeer hier kleine kroketjes van te vormen. Grote kroketten kan natuurlijk ook, maar je wilt natuurlijk het liefst het formaat fingerfood aanhouden, zodat al jouw gasten hiervan kunnen genieten.
Klop de eieren los in een kom en haal de ‘kroketjes’ hier doorheen. Als deze een goed eierlaagje hebben haal je deze door het paneermeel. Leg de kroketjes vervolgens op een plaat met bakpapier of op een bord.
Frituur de kroketjes in ongeveer 4 minuutjes gaar, hou deze wel goed in de gaten want de kaas gaat lekker smelten. Je kunt ze eventueel ook afbakken in de oven op 200 graden in 15 à 20 minuutjes.

Dus, aan de slag met die aardappelen!

Eet smakelijk,

Mark