Focaccia's heerlijk en eenvoudig! 

Focaccia's zie je overal in de winkel liggen. Het heeft wat weg van een dikke pizza. 
Een luchtig brooddeeg met verschillende kruiden, olie en lekkere tomaatjes of olijven! 
Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of je hebt er een focaccia van.

 

Maar toch, is zelf maken het allerlekkerst. Het kost wat tijd maar weinig moeite. De meeste tijd ben je namelijk aan het wachten tot het deeg gerezen is.
En dat is toch een stuk minder erg met een kopje thee en een goed boek of serie.
Heb je al trek gekregen? Mooit want waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten zelfs al in huis!

 

Benodigdheden:

- 500 gram bloem

- 1 zakje gist

- 325 ml handwarm water

- olijfolie

- kruiden, en overige topping naar wens. 

- polenta of semolina 

- oven en ovenschaal

 

Bereiding:

Als de oven er lang over doet om goed warm te worden kan je deze nu alvast aanzetten op 200 graden Celcius. 
Anders doe je dit pas bij de 2e rijs.

Voeg de gist toe aan het handwarme water, laat dit een minuut of 3 staan.
Voeg een snuf zout toe aan de bloem en voeg het water met gist toe. Giet hier een eetlepel, goede kwaliteit, olijfolie overheen.
(De olijfolie zorgt voor een rijke smaak en kleur) Kneed dit met een machine of met de hand tot een prachtig glad deeg. Dit duurt met de hand zo'n 10 minuten. 
Zorg dat het deeg elastisch wordt, op die manier houdt het deeg de lucht binnen die wordt geproduceerd tijdens het rijzen. Hierdoor krijg je een waanzinnig lekker, luchtig brood.
Maak een bol van het deeg en leg deze op wat bloem onder de mengkom. Zo krijgt het deeg een mooie temperatuur om in te rijzen.
Laat het deeg 40 minuten rijzen.

Pak de ovenschaal erbij en strooi hier een hand polenta in. Hierdoor krijgt de bodem een heerlijk krokante korst.
Leg dan het deeg erin en versprijd deze over de ovenschaal met je vinger. 
Schenk er een paar eetlepels olijfolie overheen en verdeel dit met je handen. Zet je handen in Piano stand en duw in het deeg. Hierdoor krijg je van die mooie bergen en dallen waar de heerlijke olie, kruiden en sappen in gaan zitten. Je mag met je vingers de bodem voelen, geen probleem!

Nu gaan we de topping op het deeg leggen. Pesto is altijd een lekker idee, met wat tomaten en kaas. Of wat dacht je van basilicum met tomaten, peper en zout?
Wat fijngeknepen, gekookte aardappel met tijm en wat gorgonzola. De sky is the limit!

Nu laten we het deeg voor de laatste keer rijzen. Leg een vochtige theedoek (warm water) over de ovenschaal voor 45 minuten. 
Voeg nog wat laatste zout toe als je dat nog niet heb gedaan en plaats hem voorzichtig in de oven voor 20 tot 25 minuten.
Haal hem mooi goudbruin uit de oven en en schenk er direct wat goede olijfolie overheen. Dit zal de focaccia direct opzuigen.
Laat hem zo'n 10 minuten afkoelen en het genieten kan beginnen, want dit.. is echt lekker!!

Focaccia

Kim