Frisse vis!

Wie op vakantie gaat in een badplaats, havenstad of kustplaats zal er niet aan ontkomen: vis! Het is voor mij een niet al te vervelend alternatief voor vlees. Sterker nog, in de zomer ga ik het liefst altijd voor vis aangezien dit niet zo zwaar op de maag ligt. Nu zijn we als Nederlanders natuurlijk erg verwend met onze Hollandse Nieuwe en spelen we vaak op safe met 'vaste prik gerechtjes' als kibbeling, een lekkerbek of een stukje paling op toast. Maar vis is véél meer dan dat en absoluut de moeite waard om eens wat meer over te ontdekken. En óm dat te ontdekken gaan we ditmaal voor frisse zomergerechtjes met vis.  Deze staan net zo snel op tafel, maar zijn op een andere manier bereid dan je gewend bent!



Ceviche

De ceviche is een van oorsprong Peruaans gerecht welke de laatste jaren enorme populariteit aan het winnen is. Je ziet deze in de zomermaanden veelvuldig op menukaarten staan en als strandtent ben je het bijna aan jouw stand verplicht om de verse vis op deze frisse manier te bereiden.
Bij een ceviche gaar je rauwe vis in zogenoemde 'tijgermelk'. Nu heeft dit niets met een tijger of melk te maken, maar het mengsel heeft deze naam gekregen omdat het een krachtige marinade is waarmee je de vis door de zuren gaart. Het mengsel bestaat meestal uit citroen of limoen, ui, peper en knoflook.
Door de rauwe vis in de tijgermelk te laten marineren komt de smaak optimaal tot zijn recht en gaart de vis een beetje. Nu valt dit natuurlijk niet te vergelijken met het bakken van een vis, maar de smaak zal je versteld doen staan.

Omdat ik de versie met zalm het lekkerst vind, volgen hier de boodschapjes:
3 grote zalmfilets
Het sap van 2 limoenen
2 sjalotjes (gesnipperd)
1 fijngesnipperde rode chilipeper (kies zelf of je wel of geen zaadjes in de marinade doet)
Witte wijn (ongeveer een shotglaasje)
Olijfolie
Kristalsuiker (naar smaak)
Zout en peper (naar smaak)


- Doe het sap van de limoentjes in een beslagkom en voeg hier de wijn, suiker, chilipeper en olie aan toe.
- Voeg vervolgens de gesnipperde sjalotjes toe.
- Maak de marinade op smaak met wat peper en zout.
- Snij de zalmfilets in flinterdunne plakjes en verdeel deze over een schaal.
- Giet de marinade over de zalm en je zult zien dat deze meteen begint te 'werken' doordat de zalm bleker gaat kleuren.
- Als deze de gewenste gaarheid heeft bereikt, giet je het resterende 'vocht' af en ben je klaar om te serveren!

Je kan een ceviche met verschillende soorten vis maken, let hierbij wel op de stevigheid van de vissoort. Hoe steviger het type vis hoe langer deze nodig heeft. Een tarbot heeft bijvoorbeeld 4 à 6 minuten nodig, een stuk tonijn ongeveer 4 minuutjes en een zachte vis als makreel of zalm maar 2 minuutjes.
In principe is de bereiding niet heel moeilijk, maar wil je een optimaal resultaat, zorg er dan voor dat de vis zo vers mogelijk is of net uit de koelkast komt.

Wijntip: Wil je echt luxe gaan doen tijdens jouw vakantie, dan is een champagne natuurlijk top om hierbij te serveren. Hou je het wat meer bescheiden dan volstaat een Chileense Sauvignon Blanc. En wil je helemáál out of the box gaan dan kan je hier zelfs een lichtgekoelde Pinot-Noir bij serveren.



Mosseltjes met room, lente uitjes en tomaat

Wanneer het mosselseizoen in volle gang is, kan ík het in ieder geval niet laten om waar mogelijk een lekkere grote pan mosselen te bestellen. Tonnetje rond verlaat ik hierna het terras, maar kijk dan alweer uit naar de volgende keer. Toch kan je thuis ook een hoop leuke variaties op die 'simpele' gekookte mossel maken. Onderstaande variant vult door de room wel iets meer, maar dan eet je gewoon iets minder mosselen. Ik weet het, lastig!

Wat heb je nodig?

4 kilo mosselen
6 lente-uitjes (in ringen gesneden)
1 wortel (in blokjes gesneden)
1 Laurierblaadje
4 dl. room
Tomatenblokjes (je kan hier 2 tomaten voor gebruiken, ontpeld en ontpit of koop gewoon een blikje tomatenblokjes in de supermarkt en laat deze uitlekken).
Peper (naar smaak)

- Kook de mosselen met de wortel, het laurierblaadje en de room in een mosselpan totdat deze open gaan.
- Haal de mosselen als deze goed zijn uit de pan en bewaar het kookvocht.
- Zeef het kookvocht en giet dit in een hapjespan. Laat het vocht hierna voor een derde inkoken.
- Voeg de mosselen toe aan het ingekookte vocht en voeg hier de gesneden lente-uitjes en tomatenblokjes aan toe.
- Laat het geheel nog even kort sudderen en serveer de mosseltjes bij een lekkere pasta. Voeg hier eventueel nog wat gewokte garnalen aan toe als je deze in huis hebt en het feest is compleet!

Wijntip: Schenk hierbij een lekkere stevige gekoelde rosé!

Eet smakelijk!