Paastips

Dat de Pasen dit jaar even anders verloopt, zal niemand ontgaan zijn. Dat neemt echter niet weg dat je de Pasen gezellig in huis kunt halen door allerlei leuke dingen te ondernemen. Waarom we Pasen vieren wordt door mensen echter nog wel eens vergeten. Uiteraard vieren we met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dat klinkt luguber voor feestdagen waar voornamelijk kinderen naar uitkijken, maar het staat natuurlijk ook voor een nieuw leven. En dat staat weer helemaal symbool voor de lente, waar lammetjes worden geboren en nieuwe plantjes de grond uit schieten.

Ook staat de Pasen onlosmakelijk verbonden met eieren, maar waarom is dat? De meningen zijn er wat over verdeeld, maar een feit is dat in de Christelijke traditie tijdens de Vastentijd verboden werd om vlees en andere dierlijke producten (dus ook eieren) om te eten tussen Aswoensdag en Pasen.De aanwezige eieren werden pas na de Vasten gegeten en de oudste eieren gebruikt om te versieren.

Tegenwoordig kopen we de eitjes gewoon wanneer we ze willen gaan schilderen en koken deze hard om direct te gaan gebruiken als ‘schilderdoek’. Buiten de leuke dingen als het versieren van eieren, het zoeken naar eieren of je helemaal misselijk eten aan paaseitjes, zijn er natuurlijk ook leuke keukenactiviteiten om met deze Paasdagen te doen. Vooral voor de kids thuis een erg leuke afleiding en zo hebben ze toch nog een beetje het Paas idee.

Chocolade:

Hou je niet van chocolade? Dan heb je met de Pasen een beetje pech. Chocolade is namelijk naast eieren één van de meest gegeten producten en erg leuk om mee te werken. Je kan er namelijk alle kanten mee op; van bonbons tot paashazen of gevulde eieren. Het is bovendien een erg leuke techniek om thuis te doen, je hebt er alleen wel de juiste materialen voor nodig.

Meringue:

Aan eiwitschuim denk je niet direct als je aan Pasen denkt. Alhoewel; eiwit, ei, kip, de cirkel is weer aardig rond dacht ik zo. Eiwitschuim kan je op drie methodes maken waarbij kookschuim de meest makkelijke is. Hoe je dit maakt lees je in deze blog. Een klassieke combinatie is eiwitschuim serveren met een paar lepeltjes advocaat. Mierzoet, maar wel helemaal Pasen.

Paasontbijt:

Uiteraard mag een paasontbijt niet ontbreken met deze dagen. En hoewel wij als volwassenen vaak de illusie houden dat de kinderen die vroeg wakker zijn dit al helemaal kant en klaar op tafel hebben staan, is het misschien toch handiger om hen een beetje te assisteren. Zeker omdat er natuurlijk ook de nodige warme bereidingen bij komen kijken. Ja, hoe ruim wil je het hebben vragen wij ons dan af? Denk eens aan lekkere brioches, paasbroden, gevulde of gepocheerde eieren, tulbanden, een paar lekkere luxe plakken zalm. Je moet het toch een beetje gezellig maken!

Eitjes pocheren met de Pocheerpan:

Een gepocheerd eitje kennen we voornamelijk van de Chinees, maar is natuurlijk ook heel gemakkelijk thuis te maken. Je neemt een pocheerpan, tikt in de inzetjes een eitje en laat dit langzaam stollen. Je eitje wordt hier heel zacht van en komt niet in aanraking met vetstoffen zoals boter of olie. Een leuke twist voor deze paasdagen en heerlijk om te serveren met een Hollandaise of Bearnaisesaus.

En tot slot: Advocaat maken. Een leuke bezigheid voor de ‘grote kinderen’ onder ons. De mooie gele kleur en de geur van brandewijn brengen je natuurlijk helemaal in de Paasspirit. Zeker als je al een paar glazen genuttigd hebt.


Dus daar hebben jullie het; een paar tips om de Pasen door te komen. Genoeg te doen lijkt ons en je hebt er maar 2 dagen voor, dus aan de slag!

Fijne Paasdagen!