Gezonde snacks voor onderweg

De klok slaat 5 uur op een zomerse ochtend in juli. Aan de luchtvochtigheid voel je al dat dit een warme dag gaat worden. Maar tóch laat je dit de pret niet drukken, want er staat een rit naar de vakantiebestemming op het programma. Na de nodige stress, een onvermijdelijke ruzie over té volle koffers en potten Calvé pindakaas welke nog in de minimaal beschikbare ruimte zijn gepropt, wordt de auto gestart.
Met de condens op de ramen, een opgeladen tablet voor de kids en goede moed rijd je de straat uit, alwaar het jongste kind na 5 minuten rijden vraagt: ''Mam, mag ik wat te snoepen?''

Iedereen die als gezin ooit wel eens met de auto op vakantie is gegaan, zal deze situatie ongetwijfeld herkennen. Het blijft daarom ook een illusie om onze kleinsten ervan te weerhouden, om eens lekker ordinair die hele zak schepsnoep leeg te eten. Maar wie zich een beetje wil behoeden voor een stel misselijke kinderen of gewoon gezond de vakantie wil beginnen, kan natuurlijk ook lekkere snacks voor onderweg maken. Snacks die helemaal niet veel tijd hoeven te kosten. Ik geef jullie een tip voor de zoetekauwen onder ons en een tip voor als je lekkere, hartige trek hebt.



Rice 'n Choc

Wat heb je nodig?

2 rijstewafels (probeer als het kan deze te vinden met zeezout)
1 handje ongebrande noten (mijn voorkeur gaat uit naar cashew)
2 el. kokosolie
80 ml. honing (honing crème is mijn tip van de dag)
2 el. cacaopoeder


Hak de rijstewafels en noten fijn, maar zorg dat ze nog wel wat structuur houden.
Smelt de kokosolie met de honingcrème en cacaopoeder in een steelpan op laag vuur.
Als alles gesmolten is voeg je het stroperige mengsel bij de gehakte rijstewafel en noten en meng je dit goed door.
Bekleed een platte rechthoekige bakvorm met bakpapier en giet hier het mengsel in.
Druk het mengsel goed aan tot een mooie strakke plaat.
Dek de plaat af met huishoudfolie en laat het mengsel in de koelkast opstijven.
Haal het inmiddels hard geworden mengsel uit de plaat en snijd hier repen van.
Ideaal voor onderweg en als je de kids vertelt dat het een chocoladereep is geloven ze het ook (ik spreek uit ervaring)

Nog zo'n herkenbaar moment op reis is, als je al geruime tijd onderweg bent; de hoofdpijn die een beetje begint op te komen door zoutgebrek en je eigenlijk wel even wat hartigs wilt hebben. Een stop bij de benzinepomp of een fastfood restaurant is zo gemaakt, maar vaak eindigt dit met een zakje Bifi worstjes of een kleffe burger waar je eigenlijk te veel voor betaald hebt. De slimme moeders onder ons (vreemd genoeg zijn het vaak de moeders welke met deze geniale ideeën komen) halen dan natuurlijk een home made hartige snack uit de koeltas. Onze favoriet: Spicy bacon muffins!



De boodschapjes:

150 ml. volle melk
1 ei
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 gesnipperd uitje
150 gram uitgebakken spekjes
50 gram geraspte kaas
2 el. cajunkruiden

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een muffin bakvorm in met wat bakspray of gesmolten boter (niet te dik).
Snipper het uitje en bak de spekjes uit tot ze lekker krokant zijn.
Meng in een beslagkom het zelfrijzend bakmeel, de kaas en de cajunkruiden.
Voeg hier vervolgens de melk en het ei aan toe en roer dit tot een mooi glad beslag. Doe als laatste de spekjes erbij, zo blijven deze mooi crispy.
Vul de vormpjes voor driekwart en bak de muffins in een klein half uurtje gaar.
Laat deze vervolgens afkoelen en wikkel ze in de folie, zo blijven ze lekker mals en perfect voor onderweg!

Eet smakelijk en geniet van de vakantie!