Een terugblik op een fantastisch jaar!

Het jaar 2019 is bijna ten einde. Een jaar dat in een rap tempo voorbij is gegaan al zeg ik het zelf. Het was een jaar vol verrassingen, teleurstellingen, een lach, een traan, maar natuurlijk ook een flink aantal hoogtepunten. Het was het jaar van onder andere de klinkende overwinning van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival, het waanzinnige televisie succes van Chateau Meiland, een zomer met een nieuw warmterecord, de Brexit discussie, klimaatspijbelaars, boomers en natuurlijk talloze successen op sportief gebied. Maar, omdat er genoeg cabaretiers zijn die dit soort onderwerpen professioneler en grappiger (al zijn daar de meningen over verdeeld) kunnen aansnijden, richt ik mij graag op het culinaire jaar 2019.

Want ook dat jaar stond bomvol met lekkers en diverse hoogtepunten. Zo was er de jaarlijkse uitreiking van de Michelin sterren. Welk restaurant verdiende een ster, verloor er één of bleef steady and ‘lonely’ at the top? Wel, dat lonely was dit jaar een beetje anders, want het waren drie restaurants welke dit jaar de hoogste titel mochten dragen op gastronomisch gebied: De Librije in Zwolle, De Leest in Vaassen en Inter Scaldes in Kruiningen mogen zeker één jaar weer met trots deze titel dragen. Ook in Rotterdam zijn wij best trots op onze restaurants. Met maar liefst vier restaurants met minimaal één ster in de top 20 zijn we goed bedeeld. Toch was het niet alleen maar rozegeur en maneschijn in de culinaire wereld. Op de valreep van 2019 stond de horeca even stil: sterrenchef Lucas Rive, welke bekend werd met zijn restaurants De Bokkedoorns en Lucas Rive overleed op 57 jarige leeftijd. 

Uiteraard hebben ook wij dit jaar weer massaal naar Heel Holland Bakt gekeken waar marinier Anna er met de winst vandoor ging. Helaas moesten we dit jaar wel afscheid nemen van de moeder bakker Martine Bijl waardoor het programma toch een zwart randje heeft. Het programma werd opnieuw goed bekeken en zorgde voor veel inspiratie onder de thuisbakkers. De bakblikken, paletmessen en het decoratie materiaal was niet aan te slepen in zowel de winkel als onze webshop. En dan gaan we ook nog eens gezellig het nieuwe jaar in met alweer een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt.Ook was dit jaar een goed horecajaar, ondanks dat de eerder voorgestelde rookruimtes weer weg moesten. Zowel de restaurants als cafés boekten winst en zagen een enorme stijging in het aantal bezoekers. Natuurlijk heeft daar de afgelopen zomer mee te maken met uitpuilende terrassen, maar ook de strandtenten vaarden hier wel bij. De restaurants mochten dan ook nog eens profiteren van het enorm aantal kookprogramma’s waarin een groot aantal (sterren) restaurants in de spotlight stonden.

En dan hebben we nog de kookboeken, want ook hierin zijn er dit jaar enorm veel verschenen in de meest uiteenlopende categorieën. Natuurlijk geen jaar zonder een kookboek van Jamie Oliver. Zijn kookboek VEG was één van dé bestsellers en paste precies in het plaatje van het jaar 2019 waarin steeds meer mensen de overstap maakten naar het vegetarische of veganistische leven. Maar ook boeken als de Stoofbijbel van Julius Jaspers was populair en zorgde (zeker rond de feestdagen) voor een hoop blije gezichten aan tafel.

We kunnen uren doortikken over waar we allemaal van genoten hebben dit jaar, maar het belangrijkste is dat jullie als trouwe klanten en bezoekers hebben genoten. Genoten van onze winkel en webshop, de blogs, de recepten en de nieuwsbrieven.

Een fijne jaarwisseling en een goed, gezond, culinair 2020!

Mark V