Het kerstdiner: ben jij al voorbereid?

De sneeuwvlokjes dwarrelen langzaam uit de lucht, kinderen schaatsen buiten door het riet met oorwarmers op en er wordt bij een Koek en Zopie warme chocolademelk gedronken. Het is een klassiek beeld dat voor ogen komt, maar welke we de laatste decennia nog maar weinig aan kerst kunnen koppelen. Wie kan zich bijvoorbeeld nog de laatste witte kerst herinneren? Of wanneer was het ijs écht dik genoeg voor een Elfstedentocht? Nee, we worden niet echt verwend met romantische wintertaferelen de laatste jaren.

Maar dat neemt echter niet weg dat we kerst niet gezellig kunnen maken, integendeel. Het blijft natuurlijk nog altijd een feest vol versieringen, cadeautjes, liedjes en vooral gezelligheid met vrienden en familie. Maar het is ook een samenkomen van mensen die samen het jaar reflecteren, elkaar belonen met cadeautjes en dankbaar zijn voor het afgelopen jaar.

Toch lijkt er ieder jaar weer een kink in de kabel te zijn. Een niet te missen obstakel waar op het moment zelf van genoten wordt, maar als voorbereiding de nodige voeten in de orde heeft. Jawel, het kerstdiner! Als Nederlanders zijn wij gewend om flink uit te pakken tijdens de feestdagen. Grote karren vol boodschappen worden uiteindelijk met de nodige stress omgetoverd in de meest smakelijke diners. Ieder jaar is dezelfde uit de familie de klos, komt de Bourgondische oom met nieuwe ideeën of misschien is het diner bij jullie thuis wel een teamprestatie? Hoe dan ook is het kerstdiner een experiment op zich.
Maar waar moet je op letten bij het voorbereiden en het maken van dit feestmaal? Een paar tips kan nooit kwaad lijkt ons. En ja, een paar tips komen uit eigen ervaring.

- Houd rekening met de wensen van jouw gasten. Vegans, vegetariërs, wel of geen vlees of vis. En belangrijk is om nog even bij de familieleden te checken of er geen allergieën zijn. Je wilt namelijk niet het dessert nuttigen in de kille hal van een Eerste Hulp.

- Check van tevoren jouw inventaris. Heb je genoeg borden, schalen, bestek en glazen? Dit maakt het aankleden van de tafel een stuk makkelijker op de dag zelf en het ziet er natuurlijk ook erg leuk uit.

- Boodschappen doen is voor velen een doorn in het oog rond de feestdagen. Denk dus een stapje vooruit en bestel online of haal jouw houdbare boodschappen ruim van tevoren en niet op 24 december. De verse ingrediënten zoals vlees, vis, kruiden en brod haal je natuurlijk wel op het laatste moment.

- Voorbereiding is alles. Maak dus ook vooral gerechtjes welke je een dag eerder al kan voorbereiden. Dit scheelt je op de dag zelf veel gestress en je kunt genieten van jouw gezelschap.

- Het is misschien de grootste valkuil: experimenteren. Dit is hartstikke leuk op een luie zondag, maar je wilt niet dat iets mislukt op het moment suprême. Ga dus wél voor uitdagend en groots, maar zorg er voor dat je het gerecht op z’n minst al een keer gemaakt hebt.

- Serveer alles in schalen. Zodoende scheelt het je ruimte en tijd om alle borden netjes op te maken en kunnen jouw gasten zelf kiezen wat ze op hun bord willen.

- Zorg voor één hoofdgerecht met een aantal bijgerechten. Kies dus voor een mooie grote kalkoen, een aantal sappige rollades en serveer hierbij lekkere aardappel en groente gerechten. Niet iedereen heeft namelijk de keukenmogelijkheden om diverse braadstukken in één keer op tafel te krijgen.

Dus, als het goed is ben jij met deze tips in ieder geval verzekerd van wat rust in het hoofd en kan je met een zelfverzekerd gevoel richting de feestdagen.

Heel veel succes!