Het kerstdiner:

Ben jij al voorbereid?


Kerstmis; je houdt er van of je hebt er een hekel aan. Als ik aan kerst denk dan dwarrelen de sneeuwvlokjes langzaam uit de lucht, schaatsen kinderen buiten door het riet en wordt traditioneel Home Alone aangezet om hem nog maar eens voor de zoveelste keer te bekijken. Op de film na is er eigenlijk nog maar weinig over gebleven van dit winterse tafereel.

Maar dat neemt echter niet weg dat we kerst niet gezellig kunnen maken, integendeel. Het blijft natuurlijk nog altijd een feest vol versieringen, cadeautjes, liedjes en vooral gezellig eten en borrelen met vrienden en familie. Toch lijkt er ieder jaar weer een kink in de kabel te zijn. Een niet te missen obstakel waar op het moment zelf van genoten wordt, maar als voorbereiding de nodige voeten in de aarde heeft. Jawel, het kerstdiner!

Als Nederlanders zijn wij gewend om eens flink uit te pakken tijdens de feestdagen. Volle karren met boodschappen worden met de nodige stress omgetoverd in de meest smakelijke diners en ieder jaar is dezelfde uit de familie de klos. Of er is natuurlijk een Bourgondische oom met nieuwe ideeën of misschien is het diner bij jullie thuis wel een teamprestatie? Hoe dan ook is het kerstdiner een experiment op zich.

Maar waar moet je op letten bij het voorbereiden en het maken van dit feestmaal? Wij zorgen voor wat tips om het je iets makkelijker te maken.

- Houd rekening met de wensen van jouw gasten. Vegans, vegetariërs, wel of geen vlees of vis. En belangrijk is om nog even bij de familieleden te checken of er geen allergieën zijn. Je wilt namelijk niet het dessert nuttigen in de kille hal van de Eerste Hulp.

- Check van tevoren jouw inventaris. Heb je genoeg borden, schalen, bestek en glazen? Dit maakt het aankleden van de tafel een stuk makkelijker op de dag zelf en het ziet er natuurlijk ook erg leuk uit.

- Boodschappen doen is voor velen een doorn in het oog rond de feestdagen. Denk dus een stapje vooruit en bestel online of haal jouw houdbare boodschappen ruim van tevoren en niet op 24 december. De verse ingrediënten zoals vlees, vis, kruiden en brood haal je natuurlijk wel op het laatste moment.

- Voorbereiding is alles. Maak dus ook vooral gerechtjes welke je een dag eerder al kan voorbereiden. Dit scheelt je op de dag zelf veel gestress en je kunt genieten van jouw gezelschap.

- Het is misschien de grootste valkuil: experimenteren. Dit is hartstikke leuk op een luie zondag, maar je wilt niet dat iets mislukt op het moment suprême. Ga dus wél voor uitdagend en groots, maar zorg er voor dat je het gerecht op z’n minst al een keer gemaakt hebt.

- Serveer alles in schalen. Zodoende scheelt het je ruimte en tijd om alle borden netjes op te maken en kunnen jouw gasten zelf kiezen wat ze op hun bord willen.

- Zorg voor één hoofdgerecht met een aantal bijgerechten. Kies dus voor een mooie grote kalkoen, een aantal sappige rollades en serveer hierbij lekkere aardappel en groente gerechten. Niet iedereen heeft namelijk de keukenmogelijkheden om diverse braadstukken in één keer op tafel te krijgen.

Dus, als het goed is ben jij met deze tips in ieder geval verzekerd van wat rust in het hoofd en kan je met een zelfverzekerd gevoel richting de feestdagen.

Heel veel succes en fijne dagen!