Met ingang van 23 september heeft de herfst definitief zijn intrede gemaakt. Het is een heerlijke periode waarin we al stiekem een beetje vooruit kijken naar de Kerst. Sterker nog, bij sommigen van onze collega’s begint het alweer te kriebelen als ze alleen al een plaatje van een kerstboom zien. Maar dat terzijde. De herfst is gastheer van mooie gerechten, rijke producten en een aantal Bourgondische smaken. Maar wat zijn nu precies dé hits voor dit najaar? Waarmee scoor je tijdens diners en wat zet je op tafel als ‘gewoon’ avondeten? Wij praten je graag even bij!

Stoven

Laten we voorop stellen dat stoven vooral tijd kost, sterker nog: het gerecht een dag eerder maken komt alleen maar ten goede aan de smaak. Maar dan heb je ook wat! Zo mengen alle smaken namelijk mooi samen en is het eindresultaat één grote melange aan herfstige smaken. Ook gaat het wildseizoen bijna beginnen en is dit vlees uitermate geschikt voor stoofpotten, maar daarover later in dit jaar meer. Nu is het natuurlijk niet verplicht om wild te gebruiken want stoven kan met allerlei soorten ingrediënten. Van heerlijk stoofvlees met uien tot gevogelte en zelfs op de vegatarische manier kan er genoeg gesmikkeld worden. Een stoofpotje met pompoen bijvoorbeeld, waarom niet? Het kan allemaal in stoofpannen en dan met name van gietijzer. Deze pannen zorgen voor een uniek warmtebehoud en door middel van de binnenste laag van het deksel droogt het stoofgerecht niet uit.


Stamppotten

Ook de stamppotten maken hun entree in deze tijd van het jaar. Nu is de discussie ieder jaar weer op gang: waarom dit soort gerechten alleen beperken tot het najaar? Wel, de koolsoorten zijn in september en oktober op hun best en dus zijn boerenkool, zuurkool, rode kool en witte kool ontzettend smaakvol. Alsof het zo moet zijn bevinden ook de wortelachtigen zich in een voor de smaak perfect najaar. Wortelen, ui en knolselderij zijn hier enkele voorbeelden van, waarbij wij dan gelijk denken aan hutspot met een heerlijke schep stoofvlees. Het is maar een idee! Al met al zijn deze groentes natuurlijk vrij zware gerechten, zeker in combinatie met aardappel. En daarom beperken wij dit maar gewoon tot herfstige kost. Want laten we eerlijk zijn; zit jij in de zomer met 30 graden op je bolletje te wachten op een dampend bord boerenkool met worst en jus? Dat dachten wij dus al!

Pompoen

En dan is er natuurlijk nog het meest iconische cultuurgewas welke we vooral rond 31 oktober op Halloween zien: de pompoen. Maar de pompoen is méér dan alleen een versiering want buiten dat deze enorm smakelijk is, kleurt hij ook nog eens mooi oranje. Zij geef je een warme kleur aan jouw gerechten. Wat dacht je van bijvoorbeeld een pompoensoepje met heerlijk bruin boerenbrood. Of een lekkere zoetige toevoeging aan jouw groentestoofpotje? Het is misschien even outside of the box denken, maar wie de pompoen in zijn culinaire hart sluit wil nooit meer zonder.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten om aan de slag te gaan met al het lekkers dat het najaar ons te bieden heeft. In essentie zijn dit de maanden waarop het culinair hart in ons gaat kloppen. Lekker lang in de keuken staan, proberen, proeven en tot slot blije gezichten aan tafel. Is dat niet waar het leven uiteindelijk om draait?

Bon appetit!