Ice, ice, baby!

Wie aan de zomer denkt, denkt aan ijs! Een heerlijk gezond en dorstlessend waterijsje of een heerlijke, romige bol op een hoorntje zijn natuurlijk bij uitstek prima verkoelende middelen tijdens deze zomer. Maar kan je thuis ook makkelijk ijs maken? Wél als je de juiste middelen in huis hebt en goed de recepturen leest. Heb je de basis eenmaal door, dan zijn er ontelbare varianten denkbaar. Natuurlijk bestaan er ook nog ijssoorten als parfait en yoghurtijs, maar wij geven jullie onze favorieten voor deze zomer!



Verfrissend citroen ijs (op waterbasis)

De makkelijkste en tevens gezondste variant van ijs is natuurlijk waterijs. De variaties hierin zijn eindeloos en de basis bestaat vaak uit gepureerde of geperste vruchten met water. Onze favoriet is een waterijsje met citroen en suiker. ‘’Suiker?’’ Hoor ik je dan zeggen. Natuurlijk, je wilt het gezicht niet zien van jouw kids als het niet een beetje zoet gemaakt is. Of stiekem toch wel?

Wat heb je nodig?

-          100 ml water

-          Het sap van ongeveer 3 citroenen

-          Citroenzest van 1 citroen

-          50 gram (kristal)suiker

Doe de suiker met het water in een steelpannetje en breng dit aan de kook tot de suiker hierin opgelost is.

Laat het mengsel afkoelen in een schaaltje en voeg vervolgens het citroensap en de zest toe.

Is het mengsel te dik, voeg dan nog wat extra water toe. Doe dit tot het mengsel makkelijk te schenken is.

Schenk dit vervolgens in leuke vormpjes en laat het geheel 3 à 4 uur koelen in de vriezer.

Honingijs met walnoten (op melkbasis)



Natuurlijk is het maken van ijs op melkbasis het makkelijkst te maken met een ijsmachine. En als je die tot je beschikking hebt zou ik dat zeker doen. Maar mocht je deze niet hebben dan kan je natuurlijk zelf ook dit roerwerk nabootsen. Een perfecte combinatie voor deze zomer is natuurlijk honing met walnoten!

De benodigdheden:

 

-          250 ml. volle melk

-          250 ml. slagroom

-          4 eidooiers (eieren maat L)

-          75 gram witte basterdsuiker

-          Platte schaal of bak om het mengsel in te gieten

-          Honing (naar smaak)

-          Walnoten

Meng de eidooiers met de suiker tot de suiker is opgelost en er een mooie emulsie is ontstaan.


Verwarm de melk au bain-marie tot ongeveer 70 graden en voeg hier het ei-suiker mengsel aan toe. Zet het vuur wat hoger en verwarm dit mengsel tot ongeveer 82 graden, totdat de eidooiers gaan binden.

Blijf roeren zodat je geen klontjes krijgt en haal het mengsel van het vuur. Laat dit vervolgens afkoelen.

Klop tijdens het afkoelen de slagroom lobbig, maar niet stijf en meng dit door het afgekoelde melk-ei-suiker mengsel.

Voeg vervolgens de honing toe en spatel hier de walnoten doorheen.

Giet het ijs nu in de ijsmachine of doe dit met de hand. Hoe je dit handmatig doet is heel simpel: vries jouw zelfgemaakte ijs in en haal het elk half uur even uit te vriezer om een minuutje door te roeren. Hierdoor breek je de ijskristallen en blijven ze mooi klein, met als resultaat: zachter en romiger ijs. Doe dit ongeveer 6 à 7 keer tot je een mooi schepbaar ijs hebt.

Dus aan de slag! Je hebt een hele zomer om er zo veel mogelijk te maken!

Mark