Olijfhout, hoe behandel je dat nu eigenlijk?

Het is de laatste weken warm, warmer, warmst. Om maar even met wat overtreffende trappen te beginnen. Niet zo vervelend, want van deze maanden moeten wij het als Nederland toch hebben om even bij te kleuren. Dat bijkleuren doen we voornamelijk langs meertjes, zwembaden en op het strand. Maar vergis je niet: een kort loopje naar de kookwinkel zonder je in te smeren kan al zorgen voor een lichte verkleuring. Of zeg maar gerust kreeftrood in het geval van mijzelf.


De zomermaanden staan ook bol van buitenfeestjes, garden party’s, barbecues en borrelen tot in de kleine uurtjes. En daar wordt natuurlijk het nodige lekkers geserveerd. Nu weten wij uit ervaring dat niet alleen onze smaakpapillen verwend moeten worden, maar ook onze ogen die vaak groter zijn dan onze mond. Dat terzijde overigens. Als je op jouw gasten indruk wil maken is olijfhout natuurlijk de must have deze zomer. Het is een natuurlijk en werkend product en het staat geweldig op tafel. Of je hier nu lekkere malse steak op serveert, een paar schaaltjes met frisse dip of natuurlijk homemade fingerfood.

Maar hoe behandelen we nou eigenlijk dat olijfhout, en hoe zorgen we ervoor dat we deze planken ook volgende zomer weer als nieuw kunnen gebruiken?


De sleutel tot het succes is eigenlijk heel simpel; hoe meer water je gebruikt hoe slechter voor de plank. Nu klinkt dat natuurlijk in een zomer raar, maar water zorgt er voor dat olijfhout gaat uitzetten waardoor het hout gaat kromtrekken. Het gevolg: een wiebelende plank die niet meer in evenwicht op tafel staat en ook nog eens makkelijker scheurt. Hierom mogen artikelen van olijfhout dus ook beslist niet in de vaatwasser of langdurig in water staan. De kleur verbleekt en de glans verdwijnt. Toch zonde, want die diepwarme glans van olijfhout wil je graag behouden.


Voor het optimale onderhoud van olijfhout is het verstandig deze artikelen regelmatig schoon te maken met een licht vochtige doek. Ondanks dat olijfhout waterafstotend is mag het dus niet door en door nat worden. Om de artikelen tegen vocht te beschermen is aan te raden om het hout tweemaal per jaar met hout wax in te wrijven. Deze wax zorgt er voor dat geuren zoals knoflook, ui, kruiden niet in het hout trekken en bovendien laat de wax zélf geen lucht of bijsmaken achter.


Een laatste onderhoudstip is meer een life hack. Een klein weetje waarmee je het maximale uit jouw olijfhout haalt. Vanuit het zuidelijkste puntje in Spanje (Andalusië) gebruiken de Spanjaarden al eeuwen olijfhout. De tip aan 1 kant snijden, de andere kant serveren is in die regio heel gebruikelijk. Het is dan ook aan te raden om dit na te streven want niet alleen blijft de serveerplank mooi glad, maar heb je ook nog eens een goede kwaliteit snijplank. 2 vliegen in 1 klap dus: een snijplank en een serveerplank!


Als je olijfhout met liefde behandeld, krijg je liefde terug. Of zoals Popeye het ooit eens zo mooi zei: ‘I love you Olive’