Prettige pizza variaties

Met de toppings voor een pizza kan je eindeloos variëren. Vlees, vis, groenten of zelfs zoetigheden als chocoladepasta en fruit staan bij een groot aantal pizzeria's inmiddels wel op de kaart. Over die laatste twee topping variaties zijn de meningen overigens hevig verdeeld onder de pizzalovers, maar daar zullen we niet te ver over uitweiden.

Dat de pizza toch nog vaak als fastfood bestempeld wordt is jammer, want de afgelopen decennia zijn er diverse opties in de culinaire wereld verschenen welke in ieder geval de strijd aan kunnen met de originele 'Italiaanse schijf van 5'. Wij hebben een tweetal prettige pizza variaties voor je geselecteerd, welke een stuk gezonder zijn dan hun Italiaanse broer. Is dat gezonde dan nodig als je toch een keer een cheat day wilt houden? Nee, maar wél als je twee keer in de week 'pizza' wilt eten. Zo heb je gelijk een goed excuus!



Flammkuchen / Tarte Flambée

De Flammkuchen of Tarte Flambée is eigenlijk een soort combinatie tussen een pannenkoek en een pizza. Het is een gerecht welke afkomstig is uit de Franse Elzas, maar omdat dit aan de grens van Duitsland ligt claimen ook de Duitsers vaak het recht bedenker te zijn van deze lekkernij. Dat we de Flammkuchen als eerste noemen zegt eigenlijk wel genoeg over welke variant bekender is. Een klassieke Flammkuchen wordt belegd met crème fraîche, ui en spekjes, maar natuurlijk kan je ook hiermee eindeloos variëren. Omdat we dit jaar toch wat dichter bij huis blijven, gaan wij voor de klassieke variant van onze Oosterburen.

Wat heb je nodig?

300 gram tarwebloem
4 gram droge gist
Zout
180 ml. lauwwarm water
2 el. olijfolie
2 rode uitjes (in ringen gesneden)
250 gram crème fraîche
250 gram bacon of spekjes

- Doe de bloem in een beslagkom, samen met het zout en gist. Aangezien deze drie niet echt vrienden zijn, probeer je deze los van elkaar in de kom te doen, zonder dat deze mengen.
- Voeg het water en de olie toe en meng dan alles in één keer door elkaar. Dit kan natuurlijk met de hand om je spierballen te trainen, maar gemakkelijker is natuurlijk om dit met een keukenmachine te doen. Doe dit ongeveer een kwartiertje tot er een mooi elastisch deeg ontstaat.
- Om te checken of jouw deeg de goede structuur heeft, probeer je net als bij brooddegen een vliesje te trekken van een klein stukje deeg, zonder dat deze gaat scheuren. Lukt dit en kan je er zo goed als doorheen kijken? Dan is jouw deeg goed.
- Laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen totdat deze in volume is verdubbeld en er een mooie bol is ontstaan.
- Rol vervolgens het deeg uit en gebruik een pizzaschep om deze op een bakplaat te leggen. Hoe dunner je het deeg uitolt, hoe knapperiger de bodem wordt.
- Smeer de crème fraîche over de bodem uit en strooi de uienringen en spekjes royaal over de Flammkuchen.
- Bak de Flammkuchen in ongeveer 15 minuutjes op 220 graden krokant.



Bloemkoolpizza met gorgonzola en spinazie

Een variant welke eigenlijk bekendheid kreeg doordat men de koolhydraten en gluten zo veel mogelijk uit hun eetpatroon wilde schrappen. Sterker nog, er is zelfs een volledige vegan versie van de bloemkoolpizza te maken. Mocht je interesse hebben hoe? Stuur gerust een mailtje! En natuurlijk, de bloemkoolpizzabodem is buiten dat het een hele goede Scrabble woordwaarde is, ook gewoon in de supermarkt te krijgen. Maar het is natuurlijk veel leuker om deze zelf te maken!

De boodschapjes:

Halve bloemkool
1 ei
50 gram geraspte kaas
Peper en zout (naar smaak)
50 gram Gorgonzola
Verse spinazie

- Verwarm de oven voor op 180 graden.|
- Snijd de bloemkool in roosjes en rasp de bloemkool met een fijne schaaf tot fijne korreltjes.
- Je kan de bloemkool kort blancheren of je doet deze even 5 minuutjes in een magnetronbestendige schaal in de magnetron.
- Doe de gegaarde bloemkool in een kaasdoek en wring deze uit zodat bijna al het vocht uit de bloemkool is.
- Meng de bloemkool met het ei en de kaas.
- Pak een bakplaat, bekleed deze met bakpapier en maak een mooie ronde vorm van het bloemkool mengsel.
- Bak de bodem goudbruin in ongeveer 20 minuten.
- Beleg de gebakken bodem vervolgens met de gorgonzola en spinazie en doe deze nog 5 à 10 minuutjes in de oven.

Wij snappen dat het makkelijk is om de lokale pizzabakker te bellen of een diepvriespizza in de oven te mikken (ok, dat laatste snappen we niet echt) maar probeer bovenstaande recepten gewoon eens een keer. Je zult versteld staan van de smaken en het gemak waarmee je een prettige pizza variant op tafel kunt krijgen!

Eet smakelijk!