De kalkoen: middelpunt van het kerstdiner!


Wie aan het kerstdiner denkt, denkt aan een grote malse, sappige, bruin gebraden kalkoen op het midden van de tafel. Althans, dat is misschien mijn romantische beeld van het kerstdiner. Was er bij ons tijdens kerst geen kalkoen aanwezig, dan was dit toch altijd een beetje jammer en een smet op de Kerstmis. Als ik denk aan deze feestmaaltijd ruik ik een heerlijke lucht welke door het huis zweeft als vers gevallen sneeuwvlokken. Bij aankomst in het huis van opa en oma wist je dan één ding: dat wordt smullen vanavond!

Maar waar komt toch de traditie vandaan dat we alleen met Kerstmis kalkoen eten? Ik zocht het eens voor je uit!

Laat ik maar meteen vermelden dat de kalkoen met kerst geen oer-Hollandse traditie is, sterker nog we moeten de Atlantische oceaan over. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden zowel de Canadezen als Amerikanen op handen gedragen door ons te bevrijden. Zij namen chocolade mee, sigaretten, koek, maar ook de kalkoen welke over de oceaan traditioneel met Thanksgiving gegeten werd. Sindsdien is de kalkoen in ons land een symbool voor vrijheid en feestelijkheid geworden. Bovendien wordt de kalkoen vaak in kilo's gekocht en eet je hier met gemak in een groot gezelschap van. Of natuurlijk gewoon in intieme sfeer met het eigen gezin. Kalkoen heeft mager wit vlees en past dus ondanks zijn grote hoeveelheid perfect in een kerstdiner. Het is een mooie tegenhanger voor de krachtige smaak van rode vleesvarianten en laten we eerlijk zijn: het levert een prachtig plaatje op!

Nu is het bereiden van kalkoen een kunst op zich en wordt vaak van familielid op familielid door gegeven. De kunst zit hem voornamelijk in het niet droog laten worden van dit braadstuk. Qua bereidingstijd kan je ongeveer uitgaan van een uur per kilogram. 


Ingrediënten

De kalkoen

- 2,5 kg. kalkoen

- 100 gr. ongezouten boter

- 6 el. olie

Cranberrysaus

- 350 gr. verse cranberries

- 1 kaneelstokje

- 3 kruidnagels

- 80 ml. rode port

- 1 sinaasappel

- 90 gr. bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

De kalkoen

1. Verwarm de oven voor op 175 graden

2. Verhit de boter in een steelpan en laat dit vervolgens even afkoelen. Voeg vervolgens de olie toe.

3. Verwijder het bindtouw van de kalkoen en bestrijk de kalkoen met behulp van een kwastje (mijn voorkeur gaat uit naar een siliconen kwast) met het boter-oliemengsel en bestrooi de kalkoen met peper en zout.

4. Leg de kalkoen in een ruime braadslee met de borst naar beneden en zet deze in het midden van de oven.

5. Bedruip de kalkoen elke twintig minuten met een lepel of bedruiper met het bakvet (in vaktermen noemen ze dit arroseren). Dit voorkomt het uitdrogen van de kalkoen.

6. Keer na één uur en drie kwartier de kalkoen om en braad deze vervolgens nog 30 minuten.

7. Haal de kalkoen uit de oven en laat deze ongeveer een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie. Door de condens welke zich vormt in het 'pakketje' valt het braadvocht weer op het vlees en zo blijft de kalkoen lekker sappig.


Cranberrysaus

1. Rasp met een zesteur wat zest van de helft van de sinaasappel en maak snij van de andere kant van de schil wat reepjes. Pers de sinaasappel vervolgens uit.

2. Zet de kruidnagels vast in de sinaasappelschil.

3. Pak een pan met een goede dikke bodem en doe hierin de cranberries, de sinaasappelzest, schil en het sap en de rest van de ingrediënten.

4. Breng dit geheel zachtjes aan de kook totdat de cranberries zijn gebarsten en de saus mooi op dikte is.

5. Proef de saus en voeg wat extra suiker toe als deze te zuur is. Is de saus te dik, dan is een kleine beetje water al voldoende om deze mooi schenkbaar te maken.

6. Verwijder de sinaasappelschillen met de kruidnagels en het kaneelstokje en schenk de saus over in een mooie sauskom.

Maak er wat moois van deze feestdagen en eet smakelijk!

Aanbevolen producten

Set van Braadslede en Bakvorm, 39 cm x 28 cm - Masterclass
Set van Braadslede en Bakvorm van het merk Masterclass Afmetingen braadslede 39 cm x 28 cm Afmetingen bakvorm 23 cm x 23 cm De braadslede en bakvorm zijn PFOA vrij, PTFE vrij en BPA vrij en kunnen na gebruik gemakkelijk gereinigd worden in de vaatwasser. De braadslede en de bakvorm hebben een Quantum 2 non-stick coating en zijn oven- koelkast-, vriezer en vaatwasserbestendig. Er zit 20 jaar garantie op de braadslede en de bakvorm en 5 jaar garantie op de non-stick coating. Pluspunten: Set  Non-stick coating Kan in de vaatwasser Kan in de koelkast en vriezer Minpunt Door de grote afmeting passen deze niet in iedere oven Het merk Masterclass is één van de merken van de Engelse Thomas Plant. Hij is in 1850 begonnen met het produceren van keukenproducten en is uitgegroeid tot de grootste van Engeland! Het merk staat voor kwaliteit, uitstraling en service en dat is ook wat u kunt verwachten van de producten van Masterclass!

€ 32,99
Keukentouw / Rolladetouw In Box - 50 M - Rood / Wit - FILIO - Gefu
Wil je zelfgemaakte worstjes, een lekkere rollade of een heerlijke geroosterde kip maken? Dan heb je zeker een stevig stuk keukentouw nodig. Dit extreem sterke Filio keukentouw van Gefu is hittebestendig tot 175 °C en heeft geen invloed op de smaak van je ingrediënten. Het touw heeft een lengte van 50 meter en wordt geleverd in een handige box met deksel waar een snijmechanisme in is verwerkt waardoor je een schaar niet eens nodig hebt. Losse bollen touw zijn verkrijgbaar om de box bij te kunnen vullen.Pluspunten:Hittebestendig tot 175 °CInclusief handig snijmechanismeSmaak neutraalMinpunt:Touw is niet herbruikbaarDuitse degelijkheid met een designvolle twist! Met meer dan 280 best selling items is Gefu specialist in hoge kwaliteit keuken tools. Allemaal gecategoriseerd in een perfecte match voor functionaliteit, kwaliteit en design. Met hun motto ‘Discover Culinary Artistry’ zorgt Gefu niet alleen voor gemak, maar geeft het de hobby kok ook ruimte om zichzelf te verrijken en vormen tot toekomstige chef kok. Dit komt door de innovatieve productiewijze waar de artikelen tot in perfectie worden getest. Zodoende weet je dat je met Gefu gegarandeerd bent van een hoge kwaliteit keuken artikel.

€ 11,99
Siliconen bakkwast - Kitchen Craft
Siliconen bakkwast van Kitchen Craft. Handige flexibele kwast voor invetten, insmeren, glazuren en noem maar op!Met stevig kunststof handvat en siliconen borstelkop.  Geschikt voor de vaatwasmachine, hittebestendig en geur- en kleur-vrij.

€ 6,99