Salade Niçoise: Zomer op een bord

Zucht, puf, kreun, steun… Wat een warme dagen hebben we achter de rug! Met een nieuw record van 40,7 graden deden we niet onder voor de zuidelijk gelegen landen in Europa, Zuid Amerika en zelfs Afrika! Nu is het typisch Nederlands om daar over te klagen, maar het was dan ook met vlagen niet uit te houden. Tenzij je airco in huis hebt natuurlijk!

Een veel gestelde vraag tijdens dit soort warme dagen is: wat gaan we vanavond eens eten? De zin om te koken is met warm weer altijd minder en de inspiratie is minimaal, waarbij fast food of uit eten op de loer ligt. Maar, wij zijn van de gezonde hap en dat hoeft echt niet zoveel moeite te kosten. Dus was even lekker fris je handen, doe je favoriete schort om en schenk een glas koude rosé in. Het is tijd voor een klassieker: de Salade Niçoise! Volgens Gordon Ramsay: ‘’de beste zomersalade van allemaal’’

De Salade Niçoise kent zijn oorsprong zoals de naam al doet vermoeden in het zuid Franse Nice. Er zijn talloze verhalen en familietradities aan de Côte d’Azur welke claimen dat hún salade het officiële recept bevat. Er is echter nooit een origineel recept gevonden en ook is de salade geen beschermde naam, dus je mag hier als kok eindeloos mee variëren, zeker in de thuiskeuken natuurlijk! Neem dus een slok van die koude rosé, sluit je ogen en laat je inspireren door het mediterrane klimaat van deze prachtige havenstad.

boten

Wie aan een haven denkt, denkt aan verse vis. En dat kan je wel overlaten aan deze salade. Deze wordt voornamelijk gegeten met ansjovis én tonijn. De meningen zijn een beetje verdeeld over de keuze voor verse tonijn (even kort gegrilld in de pan) of bliktonijn. Traditionele Fransen zeggen bijvoorbeeld dat bliktonijn alleen voor de opvulling is (zoals bijvoorbeeld in een salade) en verse tonijn als hoofdingrediënt. Wij volgen de Fransen graag als het op culinair gebied aan komt en maken deze salade dus het liefst met een mooi stukje verse tonijn uit de grillpan.

Traditioneel wordt deze salade vaak gemaakt met tomaten, hardgekookte eieren, ansjovis en olijfolie, maar zoals je ziet valt er al genoeg te variëren in deze salade. De groente dan, want zonder deze vitaminebommen geen salade. Gekookte groenten zijn taboe bij een Niçoise, maar je mag soms best een beetje dwars zijn. Heerlijke verse sperziebonen of als je er een goed vullende maaltijdsalade van wil maken kan je er uiteraard ook een lekker gekookt aardappeltje doorheen serveren. Dit zorgt voor net even wat meer body aan de salade en is de perfecte mix tussen de polder van Nederland en de zuid Franse kust. Misschien niet traditioneel en je zal Fransen waarschijnlijk tegen de borst stoten, maar het is wel erg lekker!

Voor het kleurrijke element is het bij een salade als deze belangrijke dat je zomerse kleuren gebruikt uit de Midi. Sappige rode tomaatjes en rode ui. Groene olijven zijn bij ons favoriet, maar geen must en natuurlijk het geel/wit van een hardgekookt eitje. Voor een extra kick kan je natuurlijk ook altijd wat kappertjes toevoegen. Let er alleen wel op dat je deze hoeveelheid aanpast aan de rode ui en ansjovis. Anders wordt de salade wel érg pittig van smaak.

De Niçoise is een zogenaamde ‘gooi salade’ en dus is het receptuur makkelijk te volgen. Snij jouw ingrediënten naar keuze op mooi gelijk formaat en doe alles in een grote saladekom of schaal. Grill de stukjes tonijn en leg deze in mooi gesneden stukjes bovenop.

Jullie weten in ieder geval wat jullie moeten eten vanavond. Bon appétit!