Het inbranden van stalen pannen. Hoe en waarom! 

Koekenpannen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Of we hier nou groentes, vlees, vis, eitjes of pannenkoeken in bakken, de mogelijkheden zijn eindeloos! Verschillende materialen als onder andere gegoten aluminium, RVS, gietijzer worden gebruikt om koekenpannen van te maken. En dan is er ook nog de afweging, op welke warmtebron ga je deze gebruiken? Gas, inductie, keramisch?

Toch hebben steeds meer mensen de voorkeur voor een (plaat)stalen pan. Een perfecte pan om aardappeltjes lekker krokant te bakken of om jouw biefstukje tot in perfectie te kunnen dichtschroeien, karamelliseren en garen. Een veel voorkomende vraag bij stalen pannen is wel: hoe brand je deze pannen in? Of wist je überhaupt dat dit nodig was bij stalen pannen? Habitas has the answer!


Ten eerste giet je een kleine scheut olie in de pan en dan het liefst een goede zonnebloemolie. Geen hele plassen olie, want dit hecht niet goed aan de pan. Het is beter meerdere dunne laagjes zodat je een mooie natuurlijke anti-aanbaklaag creëert. Pak wat keukenpapier en smeer de olie uit door de gehele pan, vergeet hierbij ook de opstaande rand niet. Dan kan het feest beginnen; ramen en deuren open, waarschuw de buren en zet de afzuiger aan want het vuur mag er onder, tijd om de olie eens goed te laten walmen! Let wel op, want het kan af en toe best even stinken.


De bedoeling is ten eerste dat de olie flink gaat walmen en dit mag best op een hoog vuur gebeuren zodat de rook van de pan af komt, het beste is om dit nog een paar minuutjes aan te zien totdat de pan zwart wordt. Zodra de pan 2 tot 3 minuten gewalmd heeft mag het vuur uit.

Laat de pan nu afkoelen en maak de pan schoon met warm water en een afwasborstel, gebruik hierbij absoluut geen afwasmiddel. Ook niet in de toekomst. Hiermee beschadig je namelijk de natuurlijke anti-aanbaklaag die je net zo mooi opgebouwd hebt. Droog de pan hierna af met keukenpapier of een droge, schone keukendoek.

Kunnen we dan al gaan bakken? Nope, want dit hele riedeltje moet nog een paar keer herhaald worden net zolang tot de pan zwart blijft. Meestal is dit na een keer of 4 a 5 wel voor elkaar.

Het is even bewerkelijk, maar als je eenmaal gewend bent aan het bakken met stalen pannen dan zal je merken dat dit nooit op kan tegen anti-aanbakpannen.

Succes! 

Mark.