Beleef de 'nieuwe' smaken van oude groenten

In de maand van het vegetarisme ontkomen we er natuurlijk niet aan om het over groenten te hebben. Natuurlijk bestaat het leven van een niet-vleeseter uit méér dan alleen groenten, maar dit zijn qua vitamines en voedingsstoffen wél essentiële ingrediënten om tot je te nemen als je vlees laat staan.

Maar, laten we het eens over vergeten groenten hebben. En dan bedoelen we niet het euvel als je na een lange werkdag in een té lange rij voor de kassa staat bij de supermarkt. Je denkt een fantastisch recept en de benodigde ingrediënten in je mandje te hebben, alles ligt op de lopende band en bij het scannen denk je: ‘’Verdorie, ik ben de komkommer vergeten!’’. Nee, vergeten groenten zijn groenten die in de vergetelheid zijn geraakt door de consument. Het zijn groenten die al eeuwen gebruikt worden, maar we nog maar weinig in de moderne keuken zien.

Toch is het gebruik van deze groenten populariteit aan het winnen de laatste jaren. Je kan er namelijk hele smakelijke gerechten van maken, wat weer ten goede komt aan de diversiteit op jouw eetmomenten per dag. Een paar voorbeelden welke wij wekelijks erbij pakken zijn:

  • Pastinaak: Een heerlijke witgelige wortel welke zeer zoet van smaak is. Pastinaak is ook heerlijk om te wokken of geraspt te gebruiken in rauwkost of salades.

  • Schorseneren: Deze wortel wordt vaak vermeden omdat er tijdens het schillen melksap vrij komt waardoor jouw handen en de wortel zelf kunnen verkleuren. Schil ze daarom onder water met een beetje azijn voor het beste resultaat. De schorseneer lijkt op een asperge, maar wordt vaak in stukjes gehakt en gekookt als bereiding. Verder kan je deze wortel het best net als een asperge behandelen en is heerlijk met ham en ei.

  • Mierikswortel: Tijd voor wat heftigers, want de mierikswortel is scherp van smaak en het beste te vergelijken met mosterd. Mierik is onderdeel van wasabi dus dan weet je eigenlijk wel hoe laat het is. Dat neemt niet weg dat de plant niet te gebruiken is, je kan hier namelijk een heerlijke zachte crème van maken welke perfect is bij een frisse salade, reepjes komkommer of een stukje zalm.

  • Postelein: Misschien nog wel de meest bekende vergeten groente in Nederland en ideaal voor het gebruik in bijvoorbeeld salades. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van postelein als vervanger voor rauwe andijvie in een stamppot? Bovendien is postelein een perfect medisch ingrediënt want het helpt tegen brandend maagzuur en ontstekingen in de urinewegen.

postelein


Nu kunnen we uiteraard nog talloze voorbeelden noemen, maar die zijn we op het moment van schrijven even uhhh.. vergeten! Zo zie je maar dat je ook met vergeten groenten alle kanten op kunt. Het zijn vaak voedzame groenten, welke misschien een verrassende, nieuwe smaak hebben, maar zeer de moeite waard om eens op te zoeken en te bereiden. Wie weet ben je er zo fan van geworden dat je niet meer anders wilt? Wij hopen in ieder geval dat als je de volgende keer in de supermarkt staat met je mandje vol boodschappen, dat je kijkt naar de lopende band en denkt: ‘’Niets vergeten? Nee, ik heb alles!’’