Vers van 't Kaasmes

We zitten inmiddels in september en dat betekent dat het najaar zijn intrede heeft gedaan. Uiteraard kan het overdag nog best lekker toeven zijn in de tuin of op het balkon en het terras. Maar de avondjes worden toch wat fris en ondanks dat een vuurkorf een hoop romantiek en warmte brengt, is de keuze om de gezellige avond binnen voort te zetten snel gemaakt.

En wat is er nu fijner dan tijdens een goed gesprek of mooie film van wat heerlijke kaasjes met een wijntje of port te genieten tot in de kleine uurtjes? Maar welke kaasjes moet je hebben om de avond een succes te maken? Om dat te onderzoeken besloot ik langs te gaan bij lokale kaasboer ’t Kaasmes’ in Alblasserdam om wat meer te weten te komen over de perfecte kaasjes tijdens dit najaar.

We spreken de eigenaar Sjaak Wols , wie ons direct van harte welkom heet in zijn mooie winkel en passievol begint te praten over zijn vak. De heerlijke geuren zweven door de winkel en maken ons stiekem al een beetje hongerig. Tijd dus om de eerste vraag op Sjaak af te vuren.

Goedemorgen Sjaak, wat zijn volgens jou de perfecte kaasjes voor dit najaar?

Volgens Sjaak is het najaar perfect voor oudere kazen; ‘’Dit komt voornamelijk doordat oude kazen pittiger van smaak zijn en ideaal te combineren zijn met brood, noten en goed te gebruiken in najaarsrecepten’’. Maar ook geitenkaas wordt niet uitgesloten, verrassend! Wij krijgen een klassieke oude boerenkaas welke 18 maanden lang gerijpt heeft te proeven, maar ook een Fenegriek geitenkaas van Buurvrouw Marijke. Een ambachtelijke kaasmaker uit de Alblasserwaard. Beide kazen werken uitstekend in deze tijd van het jaar, in tegenstelling tot de jonge graskaasjes welke licht van smaak blijven.


Ben jij een voorstander van bijgerechtjes zoals chutney of jam?

‘’Als de kaas puur van smaak is, wil je ook kaas proeven en geen bijgerecht. De smaak van de kaas wordt dan beïnvloed en dat is zonde van het product’’ Toch heeft Sjaak wel enkele tips. ‘’Een goede vijgenchutney kan bijvoorbeeld wel, want bij oudere kazen kan een beetje chutney juist de kaas complimenteren’’ Ook het gebruik van (gebrande) noten valt in de goede smaak. Een goede oude kaas met gebrande pecan noten? ‘’Gewoon doen!’’ zegt Sjaak. ‘’Dit is vooral bij vegetariërs populair’’.

Daarover gesproken; bestaan er ook vegetarische kazen?

‘’Jazeker!’’ bevestigt Sjaak. ‘’Biologische kazen zijn niet meer weg te denken in de wereld van kaas’’ Hier wordt de koemelk vaak vervangen door onder andere cashewnoten, sojabonen en kokosolie. Ook hier zijn uiteraard diverse smaakcombinaties voor te bedenken waar de eerder genoemde noten favoriet zijn. Al blijft Sjaak toch hameren op het vooral puur houden van de smaak, en terecht! 

Vegetarisch zal je zeggen, heeft dat niet met vlees te maken?

Naast het basiselement melk bevat kaas ook stremsel. Stremsel wordt gewonnen uit de lebmaag van een geslacht kalf, afkomstig uit de maag van een dier dus. Ook bevatten sommige kazen varkensgelatine of andere dierlijke producten, vegetarische kazen bevatten dit niet. Dit zijn dan ook voornamelijk kazen die worden gegeten in de Islam of Joodse cultuur. Er bestaan zelfs veganistische kazen, deze kan je vinden onder het merk KeesKaas.

Tot slot ontkomen we natuurlijk niet aan de ‘belangrijkste’ vraag: wat drinken we hierbij?

De klassieke combinatie rode wijn en kaas is volgens Sjaak nog steeds een goede, maar het taboe dat witte wijn bij kaas níet geschonken mag worden is over. ‘’Een droge Italiaanse witte wijn met een fris, klein zuurtje is een perfecte partner voor bijvoorbeeld het eerder genoemde Fenegriek geitenkaasje’’ Maar ook een donker speciaal  biertje of een Tripel zijn goede kompanen voor een stevige najaarskaas. Door het zoetje in het bier en de pittige smaak van de kaas krijg je een fantastische smaakcombinatie.


Ik had nog uren kunnen doorpraten met Sjaak, maar zoals het bij een goede speciaalzaak op zaterdag betaamt staan de mensen alweer in de rij. Sjaak heeft zich inmiddels weer in de menigte gestort en vertelt alweer zijn volgende kaasverhaal aan een trouwe klant.

Ben je benieuwd geworden naar het assortiment van 't Kaasmes? Ga dan eens een keer langs voor leuke verhalen, goede tips en heerlijke kaas:

't Kaasmes
Makado Center 39
2951 AH Alblasserdam