Welke barbecue gebruik jij deze zomer?

Als ik op het moment van schrijven naar buiten kijk, zie ik een stralende zon, vrolijke gezichten en ruik ik de geur van barbecues, welke trots in tuinen staan te verwarmen. Het barbecueseizoen is in volle gang en menig barbecueliefhebber zal geen moment onbenut laten om deze op te stoken. Maar wat als je deze maanden nog geen barbecue in bezit hebt of graag eens naar een andere optie wilt gaan kijken? Wij helpen je een beetje op weg door een aantal verschillende barbecue types eens onder de loep te nemen. Let wel, ieder type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, maar maakt dat het uitkiezen niet des te uitdagender?

HoutskoolbarbecueHet grillen op een houtskoolbarbecue is misschien wel de meest authentieke manier van barbecueën. In deze barbecues gebruik je vanzelfsprekend houtskool of briketten en het is de meest bekende barbecue op de markt. De houtskoolbarbecue zorgt voor die typische rooksmaak aan jouw vlees, vis of groentes en zijn het hele jaar door te gebruiken als de barbecue een klep heeft. Bovendien is er natuurlijk niets zo fijn als het geluid van een knisperend vuurtje. BergHOFF heeft met name fantastische houtskoolbarbecues voor erg leuke prijzen.

Zijn er dan ook nog nadelen aan een houtskoolbarbecue? Weinig, maar als we er dan tóch één moeten noemen is dat de opstooktijd. Die duurt wat langer dan bijvoorbeeld bij gas en tafelbarbecues. Een uitzondering moet hierin gemaakt worden voor de Big Green Egg, deze is namelijk binnen 11 minuten op temperatuur. Maar of de BGE enkel een houtskoolbarbecue is, daar zijn de meningen over verdeeld. Hierover meer als we bij de keramische barbecues aan komen.

Keramische barbecues


De meest bekende, keramische barbecue, is natuurlijk de Big Green Egg (afgekort BGE). En ondanks dat deze voor het grootste deel gebruikt wordt als houtskoolbarbecue, is de BGE een échte alleskunner. Zo is het mogelijk om hier pizza’s op te bereiden, vlees en vis te roken, maar ook voor slow cooking is een keramische barbecue perfect. Door het keramiek wordt de warmte nauwkeurig behouden en kan je de temperatuur voor langere tijd constant houden. Dit is natuurlijk super als je pulled pork of spareribs wilt bereiden, maar ook een gietijzeren pan met een stoofgerecht is geen enkel probleem!

Let er wel op dat keramische barbecues enorm kwetsbaar zijn en dus voorzichtig moeten worden verplaatst. Buiten dat duurt het langer voor een keramische barbecue om af te koelen. Denk dus niet dat je een half uur na het grillen even een doekje over de barbecue kan halen.

Gas barbecuesGa je voor een snelle hap, dan is een gasbarbecue natuurlijk ideaal! Deze barbecues winnen erg veel terrein in de barbecuewereld, zijn snel op temperatuur en bovendien gemakkelijk schoon te maken. Een groot voordeel is ook, dat deze barbecues weinig tot geen rookvorming ontwikkelen en je deze zomer dus geen overlast bent voor de buren.

Een nadeel van een gasbarbecue is weer dat het idee van een gasfles in de tuin misschien wat eng kan zijn? Bovendien moet ook de gasfles regelmatig vervangen worden. Maar goed, raakt houtskool ook niet een keer op?

Elektrische barbecuesDe meest veilige manier om te barbecueën is natuurlijk op de elektrische manier. Hierbij gebruik je geen open vuur, maar gebruik je elektriciteit welke voor verhitting zorgt. Zodoende regel je een stuk gemakkelijker de temperatuur en is de rookvorming net als bij een gasbarbecue minimaal. Een merk als bijvoorbeeld Everdure heeft een hele mooie collectie elektrische barbecues.

Ook aan een elektrische barbecue kleven dan weer wat puntjes van aandacht. Zo moet je altijd in de buurt zijn van een stopcontact en zijn de barbecues over het algemeen niet erg groot, uitzonderingen daargelaten. Mocht je dus vaak met grote groepen tafelen, dan is de overweging voor een ander type misschien realistischer.

TafelbarbecuesEn dan heb je nog de tafelbarbecue. Een vaak wat compacter model welke handig is om mee te nemen op vakantie, of zoals de naam al doet vermoeden: gezellig op tafel te zetten tijdens feesten en partijen. Bovendien zijn deze kleinere varianten een stuk goedkoper, maar creëeren ze toch dezelfde ervaring als bij een ‘normale’ barbecue. Helaas kan er door zijn afmetingen maar een minimale hoeveelheid vlees op. Ben je dus met een grotere groep? Zorg dan voor een extra modelletje. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een mooie tafelbarbecue van BergHOFF.

Dus, voor welke barbecue gaan jullie deze zomer?