Zet de glazen maar vast klaar!

‘’Wijnen, wijnen, wijnen’. Deze uitspraak kreeg door het tv-programma Chateau Meiland natuurlijk landelijke bekendheid. Het is algemeen bekend dat de familie Meiland een glaasje lust, maar daar zijn zij lang niet de enigen in. De gemiddelde Nederlander drinkt ruim 20 liter wijn per jaar. Nu lijkt dat niet heel veel, maar als je er van uit gaat dat dit één van de vele alcoholische versnaperingen is die wij nuttigen, dan is dit toch best aanzienlijk.

Natuurlijk zijn er ter wereld honderden wijnen en heeft iedere wijn zijn eigen smaak, dus het is onmogelijk om deze allemaal te kunnen bespreken. Ook het proces van wijn maken is er één die we ditmaal even overslaan. Mocht je overigens een uitgebreide uitleg van dit proces willen, stuur gerust een mailtje, ik leg het je graag uit!

Maar hoeveel weten wij wijndrinkers eigenlijk over wijn en dan met name over de vele vaktermen die de wijnwereld rijk is? Je kan namelijk geen kookboek lezen of tv-programma aanzetten zonder dat er termen als ‘decanteren’, ‘afdronk’ of ‘boeket’ voorbij komen. Wij zetten de belangrijkste termen op een rijtje.

Als we de fles wijn voor onze neus op tafel zetten dan is het eerste wat wij natuurlijk doen is de fles openen. Dit kan tegenwoordig met elektrische wijnopeners, maar er is uiteraard ook niets mis met de ‘ouderwetse’ kurkentrekker. Oudere wijnen hebben vaak een bezinksel, dit is niet prettig om te drinken en dus decanteer je de wijn door deze in een smalle karaf over te gieten. Hiermee scheidt je de wijn van het bezinksel en is de wijn veel lekkerder. Laat je de wijn echter té veel met zuurstof in aanraking komen, dan bederft deze. Het zogenoemde: oxideren.Vervolgens schenken we de wijn in het glas en walsen met het glas, hierbij laat je meer zuurstof bij de wijn komen. Hoe vaker je walst, hoe veranderlijker de geur. Dan komt natuurlijk het leukste: het proeven! Dit gaat overigens precies hoe je dit vaak ziet in de betere restaurants of proeverijen. Het ruiken van de wijn zorgt voor een opstart van de smaakpapillen en door middel van een slurpend geluid voeg je bij de slok extra zuurstof om het boeket van de wijn beter te kunnen proeven. Het boeket bestaat uit de complexe smaken van de wijn en vaak worden hier in vruchten of zaden of zelfs noten geproefd. Ook de body van de wijn is hierbij belangrijk, hoe voelt de wijn in de mond? Een wijn heeft namelijk een lichte, medium of volle body en moet niet verward worden met de kracht van de wijn.

Als we eenmaal een lekkere wijn hebben gevonden is het natuurlijk noodzaak om hier eens lekker van te genieten. De afdronk is de smaak die na blijft hangen in de mond en is essentieel om een mooie wijn-spijs combinatie te kunnen maken. Het spijs is hierbij een oud woord voor het eten wat erbij geserveerd gaat worden.

Met alle wijn artikelen die wij bij Habitas verkopen is een beetje kennis wel zo fijn en wij hopen dan ook dat dit stukje informatie jou als wijndrinker een stuk op weg heeft geholpen bij het maken van de juiste keuze. Tot slot hebben we nog wat fun-facts voor je, altijd leuk voor als je wil scoren op een verjaardag of date.

-          Champagne mag alleen champagne genoemd worden als deze uit de streek: ‘Champagne’ komt.

-          De oudste fles wijn ter wereld staat in het Historisch museum der Pfalz in Speyer, Duitsland. Helaas is deze niet te proeven, maar we weten ook niet zeker of je dat wel wilt. De fles stamt namelijk uit 325 na Christus.

-          Het klinken van het glas is door de Grieken bedacht. Vaak nam de gastheer de eerste slok om aan zijn gasten te laten zien dat de wijn niet giftig was.

-          Er bestaat een angst voor wijn. Dit wordt oenophobia genoemd.

-          Zet jouw wijnglazen nooit op de kop in jouw kast. De geur van de kast gaat dan in de glazen trekken en zorgt voor een muffe wijn.

-          En tot slot, als je echt te veel geld hebt: de duurste wijn ter wereld! Dit is de Chateau Cheval Blanc uit 1947. Voor het magere bedrag van €228,201 euro is de fles van jou. Zorg er alleen niet voor dat je deze laat vallen. Zou toch zonde zijn!

Proost!