Wafels

Waffle doctor

Om zelf wafels te bakken heb je helemaal niet veel nodig.
Waarschijnlijk heb je grotendeels van de boodschappen zelfs al in huis! 
De overige benodigdheden hebben wij hieronder voor je verzameld.
En we laten je natuurlijk niet achter zonder authentiek recept, deze vind je onderaan de pagina. 

Rooster Lijst

Rooster Lijst

De wafels zijn waarschijnlijk rond de ijzertijd voor het eerst gebakken, maar die zagen er toen heel anders uit dan nu. 
Dit waren platte koeken die werden gebakken tussen twee hete ijzers boven een open vuur. 
Het deeg werd toen nog gemaakt van gestampte graankorrels met melk en honing. De ruitjesvorm ontstond pas rond 1200. 
Toen maakte verschillende smederijen ijzeren platen met de honingraatstructuur. 
Hier heeft de wafel zijn naam te danken. Wafel (wafla) is een oud-Frans woord voor honingraat! 

Om de echte, stevige suikerwafels zelf te kunnen maken heb je de volgende ingrediënten nodig.
Voor 25 stuks:

  • 3 eieren
  • 20 gr. vanillesuiker
  • 10 gr. bakpoeder
  • 75 gr. verse gist
  • 25 gr. suiker
  • 500 gr. parelsuiker
  • 500 gr. roomboter op kamertemperatuur
  • 750gr. bloem
  • een snufje zout

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, eieren en de gist in een mengkom of mixer met deeghaken.
Meng hier dan de roomboter door en als laatste het zout. Het deeg moet een bol vormen. 
Haal het deeg uit de kom en meng er met de hand de parelsuiker doorheen. 
Verdeel het deeg nu in bolletjes van circa 75 gram.
Leg de bolletjes op een plaat en laat ze onder een theedoek 30 minuten rijzen. 
Nu zijn ze klaar om te bakken! Zodra ze mooi goudbruin zijn gebakken, zijn ze gaar! 
Nu wil je het liefst meteen aanvallen maar kijk uit! De parelsuiker is nog heet! 

Eet smakelijk! 

Banner down Wafels