Baklava: zoete kunst uit de oven


Wie aan baklava denkt, denkt zeer waarschijnlijk aan de landen Turkije of Griekenland. Dit mierzoete gerecht bestaande uit filodeeg, gemalen noten (voornamelijk amandel, pistache en walnoot) en een siroop van honing en suiker, wordt voornamelijk gegeten als dessert, bij de koffie of voor de echte die-hard als snack bij een goede film. Baklava is in meerdere landen een nationaal gerecht, zo wordt er naast Turkije en Griekenland ook in Bulgarije, de Balkan en het Midden-Oosten genoeg van gesmuld. Het woord baklava stamt af van het Perzische woord 'bāqlabā' wat 'opstapelen' betekent. Voor de hand liggend is dus ook dat het recept ontstaan is in het voormalig Perzische Rijk. Al bestaan daar nog wel wat twijfels over.

Er zijn namelijk verschillende theorieën over de oorsprong van baklava, want zowel de Turken, Grieken als de Armenen beweren allemaal dat zij de uitvinder zijn. Wél is inmiddels bekend dat de Turkse stad Gaziantep beroemd is geworden vanwege deze specialiteit, hoewel deze pas in 1871 via Damascus naar Gaziantep is gebracht. In 2008 heeft het Turkse patentbureau een Geographical Indication Certificate voor "Antep Baklava" geregistreerd.

Of de oorsprong van dit dessert nu in Turkije, Griekenland of een ander land ligt laten wij veilig in het midden, omdat hier al de nodige vetes over uit zijn gevochten. Het gaat ons er natuurlijk om hoe lekker het smaakt! Laten we voorop stellen dat er talloze manieren en varianten zijn om baklava te maken. Deze week gaan wij echter onze eigen variant eens proberen. Wil je weten hoe je deze maakt? Lees dan verder!

Ingrediënten

Deeg en vulling:

- 100 gr. boter

- 120 ml. plantaardige olie- 100 gr. boter

- 100 gr. ongezouten pistachenoten

- 10 gr. fijngehakte pistachenootjes  (ter decoratie)

- 150 gr. walnoten

- 25 gr. lichte basterdsuiker

- 1 tl. kaneel

- 10 vellen filodeeg (ontdooid) (de meeste Turkse supermarkten hebben extra grote vellen voor baklava)

Suikersiroop:

- 130 ml. water

- 170 gr. suiker

- 50 ml. honing

- Rasp van 1 halve sinaasappel

- 120 ml. plantaardige olie

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

2. Smelt de boter in een steelpannetje.

3. Hak zowel de pistache- als de walnootjes fijn in de keukenmachine of met een scherp koksmes. Meng het notenmengsel  vervolgens met de suiker en de kaneel in een mengkom.

4. Vet een ovenschaal in met een beetje boter en leg een velletje filodeeg op de bodem. Bestrijk dit velletje met een laagje gesmolten boter. Leg er een nieuw velletje op en herhaal dit totdat de helft van het filodeeg op is. (Tel desnoods in het begin het aantal velletjes, zodat je goed uitkomt).

5. Verdeel het notenmengsel over het filodeeg en dek dit af met een velletje filodeeg en bestrijk deze weer met boter. Herhaal de stappen met de velletjes weer totdat al het filodeeg op is. Besprenkel de resterende boter over de bovenzijde en snijd voorzichtig het deeg in vormpjes. Het makkelijkste is natuurlijk vierkantjes maken. 

6. Zet de ovenschaal ongeveer 35 minuten in de oven totdat de bovenzijde  van het deeg mooi goudbruin en knapperig is.

7. Verhit ondertussen het water met de suiker,  de honing en sinaasappelrasp in een pannetje en roer dit door totdat alle suiker is opgelost. Laat het mengsel zachtjes koken tot het iets is ingekookt en stroperig geworden.

8. Haal de baklava uit de oven en giet de siroop voorzichtig (deze is gloeiend heet) over de baklava als deze nog warm is en laat dit vervolgens in zijn geheel afkoelen.

9. Bestrooi de baklava eventueel  na het koud worden nog met wat fijngemalen pistachenootjes.

10. Serveer de baklava op kamertemperatuur bij de koffie, als dessert of ga er gewoon eens heerlijk van snoepen.


Eet smakelijk!

Aanbevolen producten

Steelpan 18 cm, Aluminium - BergHOFF | Leo
Steelpan van het merk BergHOFF. Deze drielaagse pan is gemaakt van aluminium en heeft aan de buitenzijde een hittebestendige coating. Aan de binnenzijde heeft de pan een anti-aanbaklaag waardoor uw eten niet aanbakt en deze pan ook te gebruiken als braadpan. De steelpan heeft een ergonomisch gevormde steel en deze pan heeft een totale lengte van 36.5 cm. De pan heeft aan de binnenzijde een diameter van 18 cm en een hoogte van 8.5 cm. Deze pan wordt geleverd met een handig deksel. Dit deksel heeft een ergonomische cooltouch handgreep zodat u uw handen niet kunt branden. Dit deksel is ook nog eens een hulpmiddel om overtollig vocht af te gieten. Deze pan is heerlijk om mee te werken en ziet er ook nog eens heel mooi uit! Pluspunten: Cooltouch greep Kan na gebruik in de vaatwasser Ophangbaar Anti-aanbaklaag Minpunt: Doordat deze pan niet is gemaakt van gegoten aluminium kunt u deze pan na gebruik op gas niet meer op inductie gaan gebruiken. * Wij raden aan om pannen met de hand te wassen voor een langere levensduur* De Leo serie wordt gekenmerkt door natuurlijke materialen en mooie pastelkleuren! De producten zijn allemaal zorgvuldig ontworpen waarbij gelet is op de functionaliteit en eenvoud. Daarnaast zijn de producten echt een lust voor het oog. De producten combineren perfect met elkaar dus begin bij de basis en breid zo je collectie steeds verder uit! Het merk BergHOFF is een internationaal merk dat prachtige en degelijke producten ontwerpt, maakt en levert voor dagelijks gebruik. Het merk BergHOFF bestaat uit de series Leo, Gem, Ron, Outdoor en Essentials. Dit merk staat voor design, innovatie en kwaliteit, dit is ook goed merkbaar aan alle producten die vanuit een passie voor koken en oog voor detail zijn gemaakt!

€ 52,99
Platte bakvorm / bakplaat rechthoekig, 39cm x 27cm - Masterclass
Platte bakplaat, Rechthoekig – Masterclass Vind jij bakken in jouw vrije tijd ook helemaal geweldig? Dan is deze bakplaat precies wat jij nodig hebt! De rechthoekige bakplaat van Masterclass is ideaal voor het bakken van koekjes, brownies of het roosteren van diverse ingrediënten. De bakplaat heeft een afmeting van lengte 27 cm, breedte 39 cm en hoogte 2 cm. De plaat is gemaakt van vervaardigd, hoogwaardig carbonstaal en is voorzien van een antiaanbaklaag. De grijze bakplaat is eenvoudig te reinigen en geschikt voor in de vaatwasmachine. Op de antiaanbaklaag zit er 5 jaar garantie en op de platte bakplaat maar liefst 20 jaar.Pluspunten: PFOA, PTFE en BPA vrijVoorzien van antiaanbaklaagGeschikt voor in de oven, vriezer, vaatwasser en koelkastMinpunt:Misschien heb jij liever een ander formaat?

€ 16,99
Houten Bakkwastje - Kitchen Craft
Houten bakkwastje Kitchen CraftDeze bakkwast heeft een houten handgreep en natuurlijke haren en maakt hem daardoor ideaal voor het invetten van bakvormen, glaceren en handig voor het besmeren met ei.Pluspunten:Ligt prettig in de handSoepele kwastharen waardoor je zelfs bij de lastigste plekjes van de bakvorm komtKan jarenlang meegaanNadelen:Niet vaatwasbestendigAl sinds 1850 is familiebedrijf KitchenCraft marktleider in Engeland en ver daarbuiten. Waar het merk begon als Thomas Plant is KitchenCraft inmiddels in maar liefst 80 landen wereldwijd verkrijgbaar en heeft het méér dan 4000 artikelen. Iets wat veel zegt over de kwaliteit en reputatie van dit merk. Met meerdere awards op hun naam streeft KitchenCraft ernaar om iedere doelgroep tevreden te houden 

€ 3,50