Sorteren

Sorteer op

Chef Knife Copenhagen (18 cm)

€ 19,99*
Food Knife, Set of 3 - Monaco+

€ 99,99*
Kitchen knives Copenhagen, set of 3

€ 39,99*
Kitchen Knives Copenhagen, set of 5

€ 59,99*

Wat zijn goede keukenmessen?

Messen van koolstofstaal blijven het langst scherp maar hebben ook een specifieke manier van onderhoud nodig. Om die reden kiezen veel mensen liever voor messen van roestvrij / roestvast staal. Dit roest minder snel. Daarnaast wordt de hardheid van het staal gemeten op de schaal van Rockwell. Hoe hoger de waarde, des te langer het mes scherp zal blijven (bij normaal gebruik). 

Welk keukenmes gebruik ik waarvoor?

Ieder mes heeft een doel. Zo is een broodmes gemaakt om brood mee te snijden en een tomatenmes voor gladde groentes. Maar een koksmes en een santokumes? Hier hebben wij een uitgebreide blog over geschreven, hier lees je alles!

Waarom gebruik je steakmessen?

Steakmessen zijn zo gemaakt dat je moeiteloos door je mooie biefstukje heen snijdt. Er horen officieel ook geen kartels aan een steakmes te zitten. Door kartels merk je minder snel of een mes bot is geworden en scheur je het vlees in plaats van het te snijden.

Hoe houd je een mes lang scherp?

Gebruik altijd kunststof of houten snijplanken. Snijplanken van glas, marmer of andere steensoorten zullen het lemmet beschadigen.
Bewaar de messen aan een magneetstrip aan de wand of in een messenblok. Zo beschadigen de messen niet in de keukenlade.
Laat je messen één keer per jaar professioneel slijpen of zorg dat je zelf deze kunst onder de knie krijgt.
Probeer geen bevroren producten te snijden. Dit is funest voor je mes.

Hoe lang gaat een mes mee?

Boska raadt aan om de messen met de hand te reinigen. Een simpel sopje van warm water en afwasmiddel is genoeg. Droog de messen direct goed af en je kunt er jaren plezier van hebben!


Waarom zijn professionele keukenmessen zo groot?

In de professionele keuken zie je vooral grote koksmessen en fileermessen voorbij komen. Dit is om grote hoeveelheden voedsel, in een hoog tempo, te kunnen verwerken. Een ui snijden met een aardappelschilmesje duurt een stuk langer dan met een groot koksmes. 

Welke keukenmessen gebruik je voor groentes?

Welk mes je gebruikt voor groentes hangt af van het doel van de groentes. Wil je heel precies snijden, gebruik dan een officemes. Wil je grotere hoeveelheden groentes snijden om vervolgens te bakken of op een andere manier te verwerken in een gerecht, pak dan een koksmes.

Wanneer is een mes in balans?

Bij een perfecte balans tussen het gewicht van het handvat en het mes ligt een mes goed in de hand.

Hoe vaak moet je een mes slijpen?

Gebruik je de messen intensief en dagelijks? Dan kan het best zijn dat de messen één keer per maand geslepen moeten worden. Zodra je merkt dat je niet meer soepel door een tomaat heen glijdt, is het tijd voor de messenslijper. Je kunt het zelf ook bijhouden door een aanzetstaal te gebruiken. Met een aanzetstaal slijp je de messen niet maar verwijder je braampjes die tijdens het gebruik zijn ontstaan.

Waarom mag een professioneel mes niet in de vaatwasser?

Messen worden door de vaatwasser sneller bot en ze kunnen sneller beschadigd raken. Ook hoor je vaak dat zelfs bij de roestvaste messen roestvorming ontstaat. Dit ontstaat door de hoge temperatuur, waterdruk, vochtigheid van de vaatwasser en agressieve stoffen in de vaatwastabletten.