Oliebollen bakken
Het is er weer tijd voor, ze zijn eindelijk weer te krijgen.. oliebollen! Deze overheerlijke deegballen zijn eigenlijk niet weg te denken tijdens de feestdagen, je ontkomt er eigenlijk niet aan.
Het is misschien wat werk maar het zelf maken van oliebollen zal je niet alleen veel complimentjes maar ook veel plezier opleveren. Scheelt weer oliebollen bestellen en iedereen zal je fantastisch vinden! Nog op zoek naar een recept voor oliebollen? Deze is terug te vinden onderaan de pagina.
Oké.. we hebben een recept. Maar hoe lang kan je oliebollen bewaren na het bakken? En wat voor soorten oliebollen heb je eigenlijk allemaal? Sterker nog.. wat is nou precies een oliebol en waarom eten we deze traditioneel tijdens Oud en Nieuw?
Een oliebol is een, letterlijk, eeuwenoud recept waar meer achter zit dan je waarschijnlijk denkt. Tussen Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen is vroeger een traditie ontstaan onder zwervers om langs te deuren te gaan. Zij wenste de bewoners een gelukkig nieuwjaar of zongen een lied om in ruil iets te eten te krijgen. Zij kregen dan vaak oliebollen. Deze zijn namelijk warm, vullend en voedzaam.
Goed, we weten de geschiedenis en hebben de oliebollen gebakken met behulp van het heerlijke recept onderaan de pagina. En nu? Hoe kan je oliebollen bewaren na het bakken? Oliebollen kan je het beste goed af laten koelen voor je er iets mee doet en vervolgens buiten de koelkast luchtdicht bewaren, denk hierbij aan een luchtdichte broodtrommel. Op deze manier blijven ze nog hooguit 3 dagen goed. Wil je langer plezier hebben van je zelf gemaakte oliebollen? Dan kan je ze tot 2 maanden invriezen.
Voor iedereen die nét een stapje meer wilt doen bestaan er ook verschillende variaties oliebollen. Nóg meer dan de keuze met of zonder krentjes. Zo kan je gevulde oliebollen maken, deze snijd je na het bakken door midden en vul je bijvoorbeeld met jam. Wil je echt experimenteren? Dan kan je kiezen voor chocolade-hazelnoot oliebollen, oliebollen met appel en kaneel, bananen oliebollen.. je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken!
Maar voor iedereen die de keuze het liefst tussen met of zonder krentjes houd hebben wij hier een recept voor de standaard, welbekende oliebol waarmee je de lekkerste oliebollen bakt. (Dit recept is het familierecept van één van onze lieve collega’s; niet doorvertellen dat ik het hier deel!)
Ingrediënten:
- 1000 gr. Bloem
- 100 gr. Gist
- 8 dl. Melk
- 4 eieren
- Snufje zout
- 200 gr. krenten
- 300 gr. rozijnen of krenten
- 50 gr. sucade
- 4 zure appels (geraspt)
Bereidingswijze:
1. Verhit de melk totdat ze lauwwarm is en roer een deel hiervan bij de gist, zodat deze in de melk oplost. Zorg dat de melk niet kookt!
2. Doe de bloem in een mengkom en maak hierin een kuiltje, waarin je het gistmengsel, de eieren en het zout doet.
3. Roer dit vervolgens door elkaar en zorg ervoor dat er geen klontjes in het beslag zitten.
4. Voeg hierna de rest van de lauwwarme melk toe.
5. Voeg de krenten of rozijnen, de sucade en de geraspte appel toe aan het beslag.
6. Zet het beslag afgedekt in of op een vochtige, warme ondergrond en laat dit een uurtje rijzen.
7. Verhit een pan met olie tot ongeveer 180 graden en maak met (een met olie ingevette) ijsboltang een mooie bol en schep deze in de olie.
8. Bak de bol in zeven tot acht minuten goudbruin onder voortdurend de bol omdraaien met een schuimspaan.
9. Dien de bolletjes op met poedersuiker en eet smakelijk!