Dunschillers

Totaal 86 artikelen
Gesorteerd op:

Y-vormige en I-vormige dunschillers. Welke kies jij?

Misschien ken je het wel van vroeger wanneer je bij een van je ouders of je oma meekeek tijdens het koken. Voor het schillen van de aardappels gebruikte ze dan vaak een schilmesje waarmee ze met één mooie, dunne sliert de aardappels schilde. Aangezien het er makkelijk uitziet wil je zelf ook wel een poging wagen. Al snel merk je dat het niet zo makkelijk gaat en dat er van je aardappel bijna niets meer over is. Om onnodig voedselverspilling te voorkomen, besluit je om toch maar een dunschiller aan te schaffen. Met een dunschiller kun je immers zo dun mogelijk je groente en fruit schillen zodat er zo min mogelijk verloren gaat. Daarnaast zitten de meeste vitamines en voedingsstoffen vlak onder de schil, dus die wil je goed bewaren. Maar welke kies je?

Dunschillers kun je grofweg onderverdelen in twee soorten: de Y-vormige en de I-vormige. Beide soorten werken uitstekend. De keuze van de vorm is dus afhankelijk van wat je zelf prettig vind. Met de Y-vormige dunschiller werk je eigenlijk precies zoals je een kaasschaaf zou gebruiken terwijl je met een I-vormige meer van je af werkt. Sommige mensen gebruiken hun dunschiller het liefst in combinatie met een snijplank waar ze het te schillen ingrediënt makkelijk op kunnen laten rusten. Andere mensen houden het ingrediënt liever in de hand. Denk dus goed na over wat je zelf fijn vindt. 

De materiaal keuze van de handgreep is ook erg belangrijk. Kies je hierbij voor een smalle handgreep van kunststof of RVS of heb je liever een iets bredere? Wat goedkopere dunschillers worden vaak wat sneller bot dan een wat duurdere, maar zijn wel fijn om achter de hand te hebben wanneer je hem niet zo vaak nodig hebt. Wanneer je dus een dunschiller vaak gebruikt, is het verstandig om te investeren in een dunschiller van hogere kwaliteit. De dunschillers van Joseph Joseph zijn erg populair vanwege hun brede, ergonomische handgreep. Je hebt hierbij keuze uit diverse varianten zoals een I-vorm, een Y-vorm en zelf een Julienne variant.