Ook zonder gluten kun je heerlijke maaltijden op tafel zetten

Gluten; een woord dat de laatste tijd steeds bekender is geworden. Maar wat zijn gluten eigenlijk? Gluten is de naam van een groep eiwitten die voorkomen in verschillende graanproducten zoals bijvoorbeeld tarwe, spelt, rogge en gerst. Ze zorgen ervoor dat bepaalde deegwaren zoals brood hun stevigheid en elasticiteit behouden. De gluten vormen als het ware het skelet van het deeg waardoor het eindproduct goed zijn vorm kan behouden. In sommige gevallen kunnen gluten ontstekingsreacties veroorzaken waardoor mensen hier gevoelig of allergisch voor zijn. Voor deze mensen is glutenvrij eten de oplossing.

Gelukkig hebben glutenvrije recepten en maaltijden de laatste jaren steeds meer in populariteit gewonnen. Niet alleen vanwege de mensen met een gluten sensitiviteit of allergie, maar ook vanwege de mensen die er bewust voor kiezen om geen producten met gluten te eten. Kookboeken met glutenvrije recepten zijn om diezelfde reden ook een stuk populairder geworden. Ze laten je namelijk zien dat je prima brood, pizza of pasta kunt maken met verschillende alternatieve ingrediënten zonder gluten. Maak een heerlijke pizzabodem op basis van bloemkool en bak hem op een pizzasteen om hem extra knapperig te maken. Of gebruik je creativiteit met onze bakvormen van Masterclass om de lekkerste broden te bakken. De glutenvrije kookboeken die je bij ons kunt vinden staan uiteraard vol met nog veel meer recepten om gevarieerd te kunnen koken.