Door ons aangeraden
Sorteren
Sorteer op
Ons land telt een heleboel zoetekauwen en bakliefhebbers die regelmatig in de keuken te vinden zijn om de lekkerste taarten, koekjes en cakes te bakken. Ondanks dat is het bewerken van chocolade voor velen een grote uitdaging die ze maar al te graag aan gaan. Want hoe leuk is het om zelf bonbons, repen of andere chocolade lekkernijen te kunnen maken. Decora heeft daarom tal van verschillende chocolademallen om die creativiteit nog verder aan te wakkeren. Maak bonbons met mooie 3D mallen, halve bollen om mooie desserts in te maken, leuke lolly’s om je kinderen mee te verrassen en meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van leuke eieren? Die kun je eenvoudig maken met gebruik van de chocolade mallen voor Pasen. Maar met alleen het smelten en gieten van chocolade ben je er nog niet. De temperatuur van de chocolade is net zo belangrijk als de vorm die je gebruikt. Je wilt immers wel dat die zelfgemaakte bonbons hun mooie glans behouden en een knapperige buitenkant krijgen. Zo is de ideale temperatuur voor pure chocolade 31-32 °C, voor melk chocolade 30-31°C en voor witte chocolade 27-28 graden.
Hoe maak je bonbons?
Om zelf bonbons te maken vul je allereerst de gewenste vorm met de gesmolten chocolade naar keuze. Wacht een paar seconden en gooi de vorm vervolgens weer leeg. Hierdoor blijft er een dun laagje chocolade in de vorm achter die je uit moet laten harden. Vervolgens vul je de vorm met je favoriete vulling en laat dit een half uurtje opstijven in de koelkast. Giet nu de laatste laag chocolade over de vorm en schraap het overtollige eraf om de bonbons goed dicht te maken. Laat de bonbons uitharden in de koelkast en haal ze vervolgens uit de vorm. Je bonbons zijn klaar!
Waarom moet je chocolade au bain-marie smelten?
Au bain-marie is een handige en veilige methode om chocolade te smelten. Bij de au bain-marie methode plaats je een schaal boven een pan met kokend water. Deze schaal mag het water niet raken. De stoom is 100 graden en zal de kom verwarmen. Hierdoor zal de chocolade heel rustig en geleidelijk smelten. Wanneer je chocolade smelt in een steelpan zal de directe hitte de cacaovetten afbreken en is de kans heel groot dat de chocolade zal verbranden.
Is chocolade halal?
Afhankelijk van de ingrediënten in de chocolade is deze wel of niet halal. Zo zit er in de chocolade van Nestlé weipoeder van dierlijk stremsel, dit maakt de chocolade niet halal en direct ook niet vegetarisch. Toblerone chocolade is bijvoorbeeld sinds 2018 halal door een aanpassing in de ingrediënten.
Is melkchocolade gezond?
Pure chocolade zit bomvol antioxidanten. Deze kunnen je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Melkchocolade is eigenlijk een verdunde pure chocolade. Hierdoor bevat melkchocolade meer vet, suiker en minder antioxidanten. Dit maakt melkchocolade niet direct ongezond maar wel minder gezond dan pure chocolade. Van melkchocolade kun je met een gerust hart genieten zolang het maar met mate is.
Waarom moet je chocolade tempereren?
Je kunt bonbons maken zonder de chocolade eerst te tempereren. Het resultaat is dan dat de chocolade MOET uitharden in de koelkast, niet zal gaan glanzen en geen knapperige bite heeft. Wanneer je chocolade eerst gaat tempereren krijg je dit resultaat wel. Daarom zal chocolade in een chocolaterie altijd eerst getempereerd worden. Wil je de chocolade gebruiken in een ganache dan is temepereren niet nodig. Wanneer je wilt schrijven met chocolade is het weer wel belangrijk om de chocolade te tempereren. Dan zal deze mooi, glanzend uitharden en kun je bijvoorbeeld de naam van de jarig rechtop, op een taart zetten. Het schrijven gaat het makkelijkst door de chocolade in de spuitzak te gieten en hier een klein puntje vanaf te knippen.