Buon appetito!

De Italiaanse eetcultuur kom je overal ter wereld tegen. Het is misschien wel een van de meest populaire keukens van allemaal. De gerechten zijn eenvoudig, maar heel erg smaakvol en er wordt heel veel aandacht besteed aan de bereiding. Met veel plezier eten wij buitenshuis bij een echte Italiaan, maar wat is er nou leuker dan thuis Italiaans koken? Zelf een lekkere pizza of pastagerecht maken is helemaal niet moeilijk, vooral niet als je de juiste benodigdheden tot je beschikking hebt. Met onze handige pastamachines hoef je het deeg niet meer met de deegroller uit te rollen. Met de pastadroger laat je je eigen spaghetti drogen en met de ravioli uitstekers kun je de zelf gewenste vormen maken. Rond of vierkant, het kan allemaal. Als pizzabakker maak je de lekkerste pizza’s met onze pizzastenen. Krijg je al trek? We kijken er naar uit om bij je te komen eten!

Is Pasta Vegan?

Pasta wordt van origine gemaakt van bloem en eieren wat de pasta zelf niet vegan maar wel vegetarisch maakt. Tegenwoordig heb je in de winkel veel keus in pastasoorten en zijn er ook verschillende pasta’s te koop die volledig vegan zijn. Dan ligt het aan de saus die je erbij serveert of het gerecht vegan blijft.

Is pasta gezond?

Ja, pasta is gezond. Maar zoals met alle voedingsmiddelen gaat het om de bereiding en hoeveelheid. Een pastagerecht is zo gezond als het zelf maakt. Je kunt eenvoudig veel groentes toevoegen aan het gerecht/ de saus. Hierdoor eet je waarschijnlijk per maaltijd meer groente dan bij de bekende AVG.
Pasta bevat veel koolhydraten en weinig vetten. Deze koolhydraten zorgen voor een trage energieopname, daarom zie je vaak juist sporters genieten van een flink bord pasta!

Hoe kook je pasta?

Iedere pasta heeft zijn eigen kooktijd. Wat wel overeenkomt is dat de pasta gekookt moet worden in gezouten water. Het water moet zo zout zijn als de zee, wees dus vooral niet voorzichtig. Pasta kook je in een ruime kookpan of pastapan. Het voordeel van een pastapan is dat je de inzet uit het water haalt waardoor je de pan met water nog even kunt laten staan. Dit water kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het maken van de saus om deze te laten binden aan de pasta. Gedroogde pasta uit de supermarkt kook je volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Maar ga je zelf aan de slag met verse pasta dan zal de kooktijd rond de 4 minuten liggen, afhankelijk van de dikte van de pasta.

Pasta zelf maken

Pasta kun je heel eenvoudig zelf, thuis maken. Dit kan met en zonder pastamachine. De nonna’s in italië rollen het deeg met een houten deegroller uit tot de perfecte dikte. Hier zijn zelfs wedstrijden voor in Italië. Wij hebben een blog geschreven over het zelf maken van pasta, die vind je hier.

Is pizza gezond?

De pizza wordt vaak gezien als ongezond en fastfood. Zeker bij diepvriespizza’s of de ‘verse’ pizza’s uit het koelvak kunnen wij ons hier in vinden. Verse pizza’s van een goed Italiaans restaurant of uit je eigen stukken zijn een stuk gezonder! Deze zijn vaak gemaakt van verse pure ingrediënten, zonder e-nummers, met veel voedingsstoffen.
Tegenwoordig kom je ook pizzabodems tegen die deels van groente zijn gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld ook bloemkoolbodems waardoor het aantal koolhydraten in de standaard bodem afneemt. Een bloemkoolbodem kun je ook zelf maken, daar vind je hier het recept voor.

Pizza zelf maken

Pizza’s zijn heel goed zelf te maken. Het deeg kun je voorbereiden en wanneer je gebruik maakt van een goede pizzasteen zul je versteld staan van het resultaat. Een luchtige, knapperige bodem zoals je die pizza ook at op het terras in Italië. Een recept voor het maken van pizza’s vind je hier. Zorg dat de oven goed heet is en laat de pizzasteen zeker een uur voorverwarmen in de hete oven. Dan kan er eigenlijk niet veel meer mis gaan!

Wanneer doe je mozzarella op de pizza?

Mozzarella is erg nat. Hierdoor kiezen veel Italianen ervoor om dit pas ná het bakken in de oven toe te voegen. Maar doe wat jij lekker vind. Wanneer je liever de mozzarella vóór het bakken op de pizza doet, gebruik dan niet teveel. Hoe natter de pizza, hoe moeilijker het wordt om een knapperige bodem te krijgen.

Wat heb je nodig om zelf pizza’s te maken?

Wanneer je zelf pizza’s wil gaan bakken heb je eigenlijk vooral een pizzasteen en een pizzaschep nodig. Het deeg maak je op je aanrecht en laat je vervolgens rijzen. Dit kan in een kom, in een rijsbak etc. Na de 2e rijs kun je pizza’s gaan bakken en vorm je, met je handen, het deeg tot een pizza. Doe dit niet met een deegroller, dan rol je namelijk alle lucht uit het deeg en krijg je geen mooie luchtige korst.
Leg met een pizzaschep de pizza’s op de pizzasteen om te bakken. Verwijder de pizza’s ook weer met de pizzaschep uit de oven en je kan aan tafel. Dan is een pizzames nog wel handig om erbij te hebben.