Door ons aangeraden
Sorteren
Sorteer op
Vroeger werden ingrediënten zoals vlees gerookt om het langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig roken we eigenlijk alleen voor de smaak. Nu zou je hier een rookoven voor kunnen gebruiken, maar je kunt dit ook heel goed op de barbecue doen. Hierbij kun je kiezen tussen verschillende methoden. Rooksnippers zijn er in verschillende houtsoorten die ieder een unieke smaak afgeven. Zo kun je kersenhout goed gebruiken bij wild of gevogelte terwijl appelhout weer beter smaakt met vis. De rooksnippers kun je het beste in een speciale rookbox doen welke je vervolgens in de houtskoolbarbecue legt. Hierdoor verbranden de houtsnippers minder snel waardoor ze langer zullen roken. Voor wat extra smaak zou je hier ook nog wat drank zoals wijn of bier aan toe kunnen voegen.
Een andere optie is door een rookplank te gebruiken. Deze week je minimaal een uur in water of drank. Hierna kun je deze op het rooster van de barbecue leggen. Wacht tot de plank gaat roken en leg vervolgens het gewenste stuk vlees of vis erop. Wanneer je de plank niet direct boven een vlam legt, kun je deze vaak meerdere keren gebruiken. Küchenprofi heeft rookplanken van verschillende formaten zodat je precies de gewenste maat voor jouw barbecue kunt kiezen. Vergeet tijdens het roken trouwens niet om de deksel gesloten te houden! Behalve dat de rooksmaak dan verloren gaat, zullen ook de buren er niet zo blij mee zijn.