De magie van speculaas: een oer-Hollands koekje


Jarenlang heb ik als banketbakker en patissier in de leukste en mooiste bakkerijen van Zuid Holland mogen werken. Het vroege opstaan was in het begin even wennen, maar al snel neem je automatisch een ander dagritme aan dan dat je gewend bent. En het voordeel: je bent ook weer lekker vroeg klaar. Tenzij je in de bakkerij werkt tijdens de feestmaanden…

Nee, in de feestmaanden is er geen tijd om vroeg in de middag op de bank te duiken en jouw favoriete serie te bekijken. Op piekdagen was het soms wel 18 uur lang achter elkaar knallen! Maar, het is voor de banketbakkers de leukste tijd van het jaar om te werken! Speculaaspoppen en -staven, boterletters, marsepeinen figuren, pepernoten, kruidnoten, suikergoed, chocoladeletters en meer. Eén ding wat mij specifiek is bijgebleven uit deze tijd is de heerlijke geur van speculaas die je bij de vroege aankomst in de bakkerij al tegemoet kwam. De bakkers van de nacht, welke al het nodige hadden voorbereid of afgebakken zorgden voor een warm welkom. Door het stof van het opstuivende meel en bloem zag ik de ovens roodgloeiend staan, de eerste bakplaten vol lekkers stonden af te koelen al snel werd ik bedwelmd door de magie van speculaas.

Inmiddels is het al lang niet meer alleen de decembermaand waarin we veel speculaas nuttigen, het is dankzij de warme smaken van alle specerijen één van de favorieten koekjes onder de Nederlanders bij een kopje koffie of thee. Het is zelfs zo populair dat sommigen het ook gebruiken als beleg op een verse witte boterham. Je moet er van houden! Ondanks dat speculaas wereldberoemd is in Nederland, zijn er toch ook enkele landen in Europa welke op zijn tijd wel een lekker stukje speculaas nuttigen. Naast België en Duitsland zijn ook Luxemburg en Noord Frankrijk fan van dit kruidige koekdeeg. En als iets internationaal gaat, weet je dat je goud in handen hebt.

Speculaas is dus méér dan een kruidig deeg, maar hoe maken we dit op de lekkerste manier mogelijk en vooral: wat heb je nodig?

Ingrediënten

- 100 gr. zachte ongezouten roomboter

- 150 gr. witte basterdsuiker

- 50 ml. karnemelk

- 250 gr. gezeefde bloem

- 10 gr. bakpoeder

- 10 gr. kaneelpoeder

- 5 gr. nootmuskaatpoeder

- 5 gr. kruidnagelpoeder

- 5 gr. gemberpoeder

- 3 gr. gemalen witte peper

- ¼ tl. zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 170°C. en bereid de gewenste vorm voor waarin je jouw speculaas wilt maken.

2. Doe de boter en suiker in een beslagkom en klop deze romig met een mixer of als je spierballen wil kweken met de hand.

3. Voeg de karnemelk, bloem, bakpoeder, ¼ theelepel zout en alle kruiden toe en kneed het deeg tot je er een stevige bal van kunt maken. Druk de bal plat en laat deze gerust een nachtje koelen. Hoe langer het deeg rust, hoe beter voor de smaak. Maak je niet druk om de houdbaarheid, de zuren van de karnemelk zorgen er voor dat het deeg lang goed blijft.

4. Nu kan je alle kanten op. Wil je zelf speculaas(jes) maken gebruik dan een speculaasplank. Bloem deze goed in met rijstemeel tegen het plakken en klop de het resterende meel er uit. Leg een deegplak van ongeveer 4 cm dik op de plank en rol vervolgens de plak hard uit op de plank zodat het deeg zich in de vormen nestelt. Scraap het overige deeg van de plank en klop de speculaasjes uit de plank. Of doe dit voorzichtig met de hand.

5. Leg de speculaasjes (ruim uit elkaar) op een bakplaat en bestrijk deze met wat eistrijksel (een los geklopt eitje) en bak deze af  op 170 graden in ongeveer 16 minuten.

6. Wil je gevuld speculaas maken en dan zorg je er voor dat je een goede vierkante bakvorm hebt. Vet deze goed in met wat boter en beleg de vorm met bakpapier. 

7. Bekleed de bodem van de bakvorm en zijkant met 2/3 van het deeg en vul de bodem op met spijs (gemengd met ei en water tot een gladde massa). Maak vervolgens een dak van het resterende deeg en beleg de bovenkant met amandelen. Strijk hier vervolgens  wat eistrijksel overheen en bak het speculaas af op 180 graden in ongeveer 35 tot 40 minuten.

Veel plezier,

Mark

Aanbevolen producten

Speculaasplank Kerst - Rendier, Kerstman, Kerstsok - Habitas4U
Speculaasplank voor de kerst. Perfect voor het maken van heerlijke speculaasjes voor kerst! De plank heeft drie vormen; een rendier, een kerstman en een kerstsok. Pluspunten:  Leuk design Duidelijke details Drie vormen Leuk om in de boom te hangen Minpunt: Minder geschikt om het hele jaar te gebruiken   Voor gebruik dient u de speculaasplank in te vetten met olie. Na twee uur wachten moet de speculaasplank nogmaals worden ingevet, vervolgens kunt u de speculaasplank bestuiven met bloem. Even zachtjes schudden zodat de volledige vorm is bedekt, dan even legen en de vorm is klaar voor gebruik! Recept voor speculaas Ingrediënten 500 gram bloem 16 gram bakpoeder 0,5 theelepel zout 250 gram donkere basterdsuiker 20 gram koek en speculaaskruiden 250 gram ongezouten boter 75 ml karnemelk 1 ei Bereidingswijze Deeg voor speculaas kunt u het beste één dag van te voren bereiden zodat het deeg lang in de koeling kan liggen. Begin eerst met het mengen van de boter met de donkere basterdsuiker. Voeg hierbij de karnemelk en het ei. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Zeef deze vervolgens en voeg dit bij de rest. Mix het geheel vervolgens goed door elkaar. Zodra dit goed gemengd is, kunt u dit met de hand verder bewerken. Zorg ervoor dat alles goed gemengd en gekneed is. Leg het deeg vervolgens een nacht in de koelkast. De volgende dag is het deeg klaar om te bewerken. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de plank is voorbereid zoals aangegeven. Vul de speculaasplank vervolgens en snij het overtollige deeg er daarna met een scherp mes. Draai vervolgens de plank om en tik totdat de speculaas op de bakplaat valt. Strooi weer wat bloem in de plank en maak nog veel meer! De speculaas kan vervolgens ongeveer 20 minuten de oven in, eetsmakelijk!  

€ 12,95
Speculaasplank Holland - Habitas4U
Speculaasplank met de vormen van een zeilboot, een kip en een molenPluspunten: Leuk designDuidelijke detailsLeuk om met kinderen speculaas te makenMinpunt:Kan na gebruik niet in de vaatwasser Voor gebruik dient u de speculaasplank in te vetten met olie. Na twee uur wachten moet de speculaasplank nogmaals worden ingevet, vervolgens kunt u de speculaasplank bestuiven met bloem. Even zachtjes schudden zodat de volledige vorm is bedekt, dan even legen en de vorm is klaar voor gebruik!Recept voor speculaasIngrediënten500 gram bloem16 gram bakpoeder0,5 theelepel zout250 gram donkere basterdsuiker20 gram koek en speculaaskruiden250 gram ongezouten boter75 ml karnemelk1 eiBereidingswijzeDeeg voor speculaas kunt u het beste één dag van te voren bereiden zodat het deeg lang in de koeling kan liggen. Begin eerst met het mengen van de boter met de donkere basterdsuiker. Voeg hierbij de karnemelk en het ei. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Zeef deze vervolgens en voeg dit bij de rest. Mix het geheel vervolgens goed door elkaar. Zodra dit goed gemengd is, kunt u dit met de hand verder bewerken. Zorg ervoor dat alles goed gemengd en gekneed is. Leg het deeg vervolgens een nacht in de koelkast.De volgende dag is het deeg klaar om te bewerken. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de plank is voorbereid zoals aangegeven. Vul de speculaasplank en snij het overtollige deeg er daarna met een scherp mes. Draai vervolgens de plank om en tik totdat de speculaas op de bakplaat valt. Strooi weer wat bloem in de plank en maak nog veel meer! De speculaas kan vervolgens ongeveer 12 minuten de oven in, eetsmakelijk! TIP: Houd het deeg goed in de gaten, de speculaas is klaar zodra het deeg terug veert als je er zachtjes op duwt. 

€ 12,95
Speculaasplank Sint - Habitas4U
Speculaasplank in de vorm van Sinterklaas. Perfect voor het maken van heerlijke speculaaspoppen voor pakjesavond!  Pluspunten:  Leuk design Duidelijke details Leuk voor de feestdagen Minpunt: Minder geschikt om het hele jaar te gebruiken   Voor gebruik dient u de speculaasplank in te vetten met olie. Na twee uur wachten moet de speculaasplank nogmaals worden ingevet, vervolgens kunt u de speculaasplank bestuiven met bloem. Even zachtjes schudden zodat de volledige vorm is bedekt, dan even legen en de vorm is klaar voor gebruik! Recept voor speculaas Ingrediënten 500 gram bloem 16 gram bakpoeder 0,5 theelepel zout 250 gram donkere basterdsuiker 20 gram koek en speculaaskruiden 250 gram ongezouten boter 75 ml karnemelk 1 ei Bereidingswijze Deeg voor speculaas kunt u het beste één dag van te voren bereiden zodat het deeg lang in de koeling kan liggen. Begin eerst met het mengen van de boter met de donkere basterdsuiker. Voeg hierbij de karnemelk en het ei. Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en speculaaskruiden. Zeef deze vervolgens en voeg dit bij de rest. Mix het geheel vervolgens goed door elkaar. Zodra dit goed gemengd is, kunt u dit met de hand verder bewerken. Zorg ervoor dat alles goed gemengd en gekneed is. Leg het deeg vervolgens een nacht in de koelkast. De volgende dag is het deeg klaar om te bewerken. Verwarm de oven voor op 175 graden en zorg dat de plank is voorbereid zoals aangegeven. Vul de speculaasplank vervolgens en snij het overtollige deeg er daarna met een scherp mes. Draai vervolgens de plank om en tik totdat de speculaas op de bakplaat valt. Strooi weer wat bloem in de plank en maak nog veel meer! De speculaas kan vervolgens ongeveer 20 minuten de oven in, eetsmakelijk!  

€ 13,95