
Stoofpeertjes: zoals alleen oma dat kan!
Wanneer de dagen weer wat kouder worden, krijg ik altijd zin om lekker de keuken in te duiken, voor recepten die bomvol zitten met warme en rijke smaken. Appelmoes of compote met een snufje kaneel, stoofgerechten of heerlijke gevulde soepen. Ook stoofpeertjes zet ik al jaren in dit lijstje, omdat het mij naast de herfst en winter ook enorm aan de zondagmiddagen bij mijn oma doet denken.
Bij binnenkomst werd ik altijd bedwelmd door herfstige geuren die uit de pan kwamen en door de wolk van specerijen sloop ik naar die zelfde pan om te kijken of er al wat lekkers te pikken was. Geheel onschuldig zat ik vijf minuten later in de hoek van de keuken te snoepen van een overheerlijk stoofpeertje. Door goed af te kijken leerde ik dat het recept van oma niet alléén een recept was, maar ook een gevoel. Een gevoel dat je pas krijgt wanneer deze heerlijke geuren jouw neus binnen dringen. Een receptje doen maar?
Bereidingswijze
1. Schil de peren met een dunschiller, maar laat de steeltjes eraan. Dit zorgt voor een chique effect tijdens het serveren.
2. Doe de peertjes in een ruime kookpan en voeg de wijn, water, Grand Marnier, suiker, kaneel, honing, steranijs en kruidnagel toe. Breng het geheel aan de kook en zet de pan vervolgens op laag vuur.
3. Voeg eventueel wat citroenzest en/of laurier toe.
4. Stoof de peertjes één uur op een laag vuur.
5. Haal de peertjes uit de pan en laat het vocht zachtjes inkoken. Hierdoor krijg je een prachtige saus welke je later nog kan gebruiken voor een eventueel dessert. Ga níet met maizena aan de slag om de saus dikker te maken, hierdoor verlies je de helderheid van de saus.
- Voor een lichte variant van de stoofpeertjes kan je ook kiezen voor witte wijn. Je doet hier dan kaneel bij, vanille en suiker. De rest van de bereiding is hetzelfde als hierboven beschreven.
- Gebruik een niet al te dure wijn, omdat je hier toch de alcohol uit kookt.
- Dessert tip: Het allerlekkerste is natuurlijk om de warme peertjes te serveren met een bol kaneelijs.
