Broodbakker is één van de oudste beroepen ter wereld en stamt al uit het tweede millennium voor Christus. Helaas zijn er in de loop der decennia echter de nodige beroepen welke ambacht bedrijven verloren geraakt, doordat de fabrieken het werk overnamen. Maar, de meesterbakker is gelukkig nog steeds springlevend. Want hóe de supermarkten ook proberen de bakker op de hoek weg te concurreren, de consumenten kunnen nog steeds enorm genieten van een bezoekje aan de lokale bakker. Wie houdt er nu namelijk niet van de overheerlijke geur van vers gebakken brood, croissantjes of koekjes welke knapperig en versgebakken voor de klant klaarliggen? Het is dan ook niet voor niets dat de betere supermarkten de laatste jaren juist weer zaken doen met lokale bakkers, zodat al hun lekkers in de supermarkt komt te liggen. Een win-win situatie zou je denken?
Maar, als kook- en bakfanaat wil je natuurlijk op die luie zondag ook van vers brood kunnen genieten bij het ontbijt. Wat is er dan leuker dan thuis aan de slag te gaan met een zelfgemaakt deegje? Wie er namelijk een beetje handigheid in krijgt maakt al snel een lekker vers brood voor dagelijks gebruik. Wat de meeste thuisbakkers echter een beetje tegenhoudt is de tijd en aandacht die het maken van vers brood met zich meebrengt, maar wij zouden Habitas niet zijn als we ook hiervoor een aantal handige tips hebben van onze huisbakker Mark, wie gediplomeerd patissier is en dus een ruime ervaring heeft in de bakkerijwereld.
Gebruik kwaliteitsingrediënten:
Begin voorafgaand aan jouw baksessie met verse en hoogwaardige ingrediënten zoals bloem, gist, water en zout. De kwaliteit van je ingrediënten heeft invloed op de smaak en textuur van je brood. Het kost misschien iets meer, maar je zult bijvoorbeeld zien dat bloem en gist gekocht bij de molen een enorm positief effect hebben op de structuur en smaak van jouw verse broodje.
Weeg je ingrediënten af:
Wie aan eten bereiden denkt, heeft vaak dat romantische beeld voor zich dat je een snufje zout uit de losse pols toevoegt, een beetje kaneel hier... Niet doen, zowel in de banket als broodbak industrie luistert een recept heel nauw. Het nauwkeurig afwegen van je ingrediënten is essentieel voor consistentie in het broodrecept. Gebruik bij voorkeur dus een digitale keukenweegschaal om zo precies mogelijk te kunnen werken.
Experimenteer met meelsoorten:
Probeer verschillende soorten meel zoals tarwe, volkoren, rogge of spelt om unieke smaken en texturen te ontdekken. Dit maakt het gevarieerd en misschien ontdek je wel een nieuwe favoriet.
Kies de juiste gist:
Afhankelijk van je recept kun je verse gist, actieve droge gist of instant gist gebruiken. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid of vraag aan jouw lokale bakker welke gist bij jouw favoriete brood past.
Laat het deeg goed rijzen:
Zoals al eerder gezegd; brood is tijd. Gun het deeg dus voldoende tijd om te rijzen. Dit helpt bij het ontwikkelen van de smaak en structuur van het brood. Zorg voor een warme, tochtvrije plek voor het rijzen en ga niet steeds kijken hoe ver het is. Haal je het rijzende deeg uit de omgeving, dan zakt deze namelijk weer in.
Kneed het deeg goed:
Kneed het deeg grondig om gluten te ontwikkelen. Dit geeft het brood een mooie structuur en veerkracht en voorkomt gaten in het brood.
Let op de consistentie van het deeg:
Het deeg moet zacht en enigszins plakkerig aanvoelen, maar niet te kleverig. Voeg indien nodig beetje bij beetje extra meel of water toe.
Gebruik de venstertest:
Om te zien of het deeg goed gekneed is, kun je de venstertest uitvoeren. Trek voorzichtig een klein stukje deeg uit en rek het voorzichtig uit tot een dunne, doorzichtige film zonder dat het scheurt. Dit geeft aan dat het deeg voldoende glutenontwikkeling heeft.
Zorg voor stoom tijdens het bakken:
Stoom helpt bij het vormen van een knapperige korst. Plaats een bakje water onderin de oven of gebruik een stoomfunctie als je die hebt.
Let op de baktemperatuur en -tijd:
Volg het recept voor de aanbevolen baktemperatuur en -tijd. Dit is cruciaal om een goed gebakken brood te krijgen. Ook hier neem je de instructies zo letterlijk mogelijk. 180 graden is 180 graden en niet 185.
Laat het brood afkoelen:
Laat het brood na het bakken op een rooster afkoelen. Hierdoor kan de stoom ontsnappen en blijft de korst knapperig.
Snijd het brood pas als het is afgekoeld:
Hoewel het verleidelijk kan zijn om direct in versgebakken brood te snijden, is het beter om te wachten tot het volledig is afgekoeld. Dit helpt om de interne én externe structuur te behouden.
Oefening baart kunst:
Last but not least en we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Broodbakken vergt oefening en geduld. Onthoud dat broodbakken zowel een wetenschap als een kunst is. Wees niet ontmoedigd door eventuele mislukkingen, maar leer ervan en blijf experimenteren. Als je eenmaal een basis te pakken hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos.