Can - to - Pan

In Engeland worden, per jaar, 13 miljard metalen blikjes weggegooid. Als je deze op elkaar zou stapelen, kun je 3 torens maken tot de maan! Dit is natuurlijk absurd dus begon Lifetime Brands in 2021 hun 'Let's Make A Change' campagne. Ook zijn zij partner geworden van 'Earthly'. In het Earthly dashboard laten ze zien hoeveel Lifetime Brands door hun nieuwe manier van werken al terug heeft kunnen doen voor de wereld. Hoeveel bomen ze hebben geplant, hoeveel koolstof zij hebben verwijderd en wat ze hebben gedaan voor de gemeenschap.

In 2023 wil Lifetime Brands een 100% volledig recyclebare verpakking voor al hun artikelenl. 
De Can-to-pan serie is al helemaal klaar voor deze groene toekomst. De pannen zijn gemaakt van 70% gerecycled aluminium, verkregen uit lege drinkblikjes.


Wat is recyclen?

Recyclen is het opnieuw gebruiken van materialen. Producten maak je van verschillende grondstoffen. Wanneer een product wordt gerecycled, worden de grondstoffen opnieuw gescheiden. Zo kunnen deze grondstoffen weer de basis zijn voor nieuwe producten.

Hoe moet je blikjes recyclen?

In Nederland wordt al het afval verwerkt. Dit doen ze bij afvalverwerkingsbedrijven. Met grote magneten worden producten van aluminium en metaal direct uit de grote berg 'gevist'. Hierdoor wordt er op dit moment al reeds 90% van alle blikjes in Nederland gerecycled. Dit is goed omdat we zo besparen op nieuwe grondstoffen, energieverbruik en CO2 uitstoot. 
De blikjes en blikverpakkingen worden vervolgens gesmolten en zo kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden.
Een blikje dat in de natuur terechtkomt, doet er 50 jaar over om af te breken. Gooi deze dus nooit in de natuur en zie je er een op straat liggen, gooi die dan in de prullenbak.
Samen voor een groenere toekomst!

Waar zijn blikjes van gemaakt?

Drankblikjes moeten voldoen aan een hoop eisen. Het mag niet veel kosten, moet licht zijn, goed afsluiten en snel afkoelen. Het grootste deel van de blikjes wordt daarom gemaakt van aluminium. Het is goedkoop, efficiënt en recyclebaar. 

Waarom is recyclen belangrijk?


We gooien iedere dag vuilnis weg. Op deze manier moet er miljarden kilo's huishoudelijk afval worden verwerkt, per jaar, in Nederland. Het scheiden van afval in huis kan nutteloos voelen maar dat is het zeker niet! Het is goed voor het milieu en jouw eigen portemonnee. Door afval te scheiden heeft de gemeente er minder werk aan en kunnen de kosten voor de afvalverwerking omlaag. We hoeven minder bomen te kappen om papier te maken en minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost minder energie dat het winnen van nieuwe grondstoffen. Recyclen en afvalscheiding is dus goed voor het klimaat en onze toekomst.

Waarom statiegeld op blikjes in Duitsland?


In Duitsland is het al langer, statiegeld op blikjes. Sinds 1 april 2023 is het ook ingevoerd in Nederland. Supermarkten moeten verplicht blikjes in gaan nemen.
Ieder jaar belanden er 100 tot 160 miljoen blikjes in de natuur. Maar in plaats van een daling in zwerfafval, is er juist een stijging te zien. Het is dan ook tijd om in te grijpen.
Ze hopen de hoeveelheid straatafval van blikjes terug te dringen door statiegeld te rekenen. Onderzoek heeft aangetoond dat circa 90% van de consumenten een blikje in zou leveren bij een statiegeldbedrag van €0,25.