Koksmessen

Totaal 123 artikelen
Gesorteerd op:

Van klassieke koksmessen tot Japanse santokumessen

Zoals een vis niet zonder water kan en een schilder niet zonder verfkwasten, zo kan een kok niet zonder zijn of haar koksmes. Een koksmes is met gemak het meest gebruikte mes in iedere keuken. Hierbij maakt het niet uit of koken een hobby of een beroep is. Wie graag in de keuken staat, weet als geen ander dat het snijden met een bot mes het kookplezier tot een abrupt einde brengt. Een scherp koksmes van goede kwaliteit kan je hierbij helpen om dit te voorkomen. Het snijden van groente, vlees en vis, het fijnhakken van kruiden of het pletten van de knoflook is voor het koksmes geen enkel probleem.

Een klassiek koksmes herken je aan het brede lemmet wat smal uitloopt naar de punt. Dankzij de afgeronde vorm kun je makkelijk ‘wiegende’ bewegingen maken met het mes waarbij de punt op de snijplank blijft rusten. Een lemmet van 20 cm is vaak de meest gangbare maat, maar ze zijn er zeker ook kleiner (voor de beginnende kok) en groter (voor de geavanceerdere kok). Naast de klassieke koksmessen, vind je bij ons ook het steeds bekendere santokumes. Deze Japanse messen herken je aan hun rechtere lemmet waarmee je meer ‘hakkende’ bewegingen maakt. Vaak vind je holtes aan de zijkant van deze messen welke ervoor zorgen dat ingrediënten minder makkelijk blijven plakken.

Het is belangrijk dat het mes vooral goed in de hand ligt. De materiaal keuze van het heft is hierbij erg persoonlijk. Ga je bijvoorbeeld voor een mooie houten variant of toch liever kunststof? De messen van Woll zijn erg goed. Het staal heeft een hoge hardheid en is van goede kwaliteit. Daarnaast is ook het heft van het zelfde materiaal gemaakt waardoor ze onverwoestbaar zijn. Hoe scherp een mes ook is; hij moet eens in de zoveel tijd toch een keer geslepen worden. Reden genoeg om ook eens te kijken bij onze messenslijpers. Om een mes zo lang mogelijk scherp te houden, is het aan te raden hem met de hand af te wassen en te bewaren in een messenblok.