Messenslijpers & Aanzetstalen

Totaal 45 artikelen
Gesorteerd op:

De diverse manieren van messen slijpen

Niets is vervelender en gevaarlijker dan het snijden van ingrediënten met botte messen. Probeer maar eens een grote aardappel doormidden te snijden met een bot mes. Grote kans dat je veel te veel kracht moet zetten waardoor je het risico loopt dat je uitschiet en in je vingers snijdt. Wees maar niet bang; je hoeft echt geen nieuwe messen te gaan kopen. Ze hebben gewoon een flinke slijpbeurt nodig. Dit kun je gemakkelijk zelf doen op diverse manieren. 

De meest bekende methode is met een aanzetstaal. Deze kun je vaak vinden in de wat uitgebreidere messenblokken en messensets, maar ze zijn ook gewoon los te koop. Veel mensen denken dat je een mes kunt slijpen met een aanzetstaal, maar dit is niet echt het geval. Een aanzetstaal gebruik je puur als onderhoud om eventuele oneffenheden te verwijderen, maar je krijgt er geen scherp mes van. Het is hierbij belangrijk dat het mes in de juiste hoek gehouden wordt. Een aanzetstaal is dus vooral handig wanneer het mes nog scherp is en je hem zo lang mogelijk in goede conditie wilt houden. Let er trouwens bij het aanschaffen op dat je een aanzetstaal kiest die minimaal de lengte van je langste lemmet heeft.

Wanneer je en mes echt goed wilt slijpen, kun je beter kiezen voor een slijpsteen of een messenslijper. Een slijpsteen of wetsteen van Masterclass bestaat uit een grove kant en een fijne kant waarbij je de grove kant eerst gebruikt. Het is hierbij belangrijk dat je de steen tijdens het gebruik vochtig houdt. Vervolgens kun je je mes slijpen door hem over de steen heen te schrapen. Je kunt hem alleen goed scherp krijgen wanneer je hem in een hoek van 22,5 graag houdt. Iets wat voor de meeste van ons geen gemakkelijk taak is. 

Vind je dit lastig? Dan is de messenslijper een betere oplossing voor je. Hierbij kun je kiezen tussen een handmatige en een elektrische. Het voordeel van een messenslijper is dat de hoek al voor je is ingesteld. Hij bevat kleine slijpsteentjes van verschillende grofheden waar je mes langs gehaald wordt. Door het mes een aantal keren door alle stappen te trekken, slijp je dus gemakkelijk je mes. Het is hierbij belangrijk dat je goed de vorm van het mes volgt, anders heb je kans dat er stukjes overgeslagen worden.