Oestermessen

Totaal 11 artikelen
Gesorteerd op:

Trakteer jezelf op een overheerlijke delicatesse

De oester wordt vaak gezien als een echte delicatesse waarbij vooral de Zeeuwse variant erg bekend is in ons land. Grote kans dat je ze wel eens op het menu bij veel restaurants ziet staan. Maar waarom zou je oesters alleen in een restaurant eten, als dit ook thuis kan? Trakteer jezelf op een portie verse oesters of verras je gasten met deze culinaire lekkernij. Het belangrijkste wat je hiervoor in huis moet halen is een goed oestermes. Een oestermes is speciaal gemaakt voor het openen van oesters en andere schelpdieren en kun je herkennen aan zijn korte formaat en scherpe punt. Een smal lemmet is gemakkelijker tijdens het insteken terwijl je met een breed lemmet makkelijker kunt wrikken en de spier door kunt snijden. In sommige gevallen is het mes ook voorzien van een stootrand. Dit zorgt er niet alleen voor dat je vingers beschermd worden, maar ook dat het lemmet niet te ver in de schelp kan komen. Het oestermes van Rösle is van goede kwaliteit en heeft een strakke uitstraling. Om je vingers extra te beschermen, kun je er ook voor kiezen om een oesterhandschoen aan te schaffen. Deze is gemaakt van kleine ringetjes waardoor je hand beschermd wordt voor messteken.

Hoe gebruik je een oestermes?

Houd de oester stevig vast met behulp van een theedoek of een oesterhandschoen. Dit beschermt je vingers en voorkomt dat de oester wegglijdt. De platte kant van de oester moet naar boven liggen en de bolle kant naar beneden. Steek het mes in het scharnier van de schelp. Dit is het spitsere deel van de oester. Door draaibewegingen te maken komt de schelp in beweging. Wanneer dit het geval is, kun je het mes een slag draaien waardoor de schelp loskomt. Snijd vervolgens de sluitspier los (deze bevindt zich aan de platte kant van de schelp). Houdt de oester horizontaal en verwijder de platte schelp. Snijd de oester onderlangs los van de schelp en serveer hem in de bolle schelp.