Door ons aangeraden
-
Producten
- Bakken
- Huishoudelijk
- Keukenapparaten
-
Koken
- Kookgerei
-
Messen
- Broodmessen
- Dunschillers
- Fileermessen
- Garneermessen
- Groente- & fruitmesjes
- Hakmessen & Bijltjes
- Kaasmesjes & Botermesjes
- Keramische messen
- Koksmessen
- Kruidenscharen
- Messenbeschermers
- Messenblokken
- Messensets
- Messenslijpers & Aanzetstalen
- Oestermessen
- Officemessen & Schilmessen
- Ophangsystemen
- Pizzames
- Scharen
- Tomatenmessen
- Uitbeenmessen
- Vismessen
- Vleesmessen & Trancheermessen
- Wiegemessen
- Wildscharen
- Zakmessen
- Pannen
- Kookboeken
- Outdoor
- Tafelen
- Shop Duurzaam
- Kookwerelden
- Onze topmerken
- Nieuws
- Onze winkel
Sorteren
Sorteer op
Keramische messen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en dat is niet voor niets. Ze zijn namelijk heel anders dan de gebruikelijke stalen messen en hebben zo hun voordelen. Een ‘normaal’ mes heeft een lemmet van staal, terwijl een keramisch mes en lemmet van keramiek heeft. Keramiek is harder dan staal en blijft daardoor een stuk langer scherp. De hardheid van keramiek benaderd zelfs de hardheid van diamant. De messen van Kyocera worden gezien als één van de beste in hun soort. Veel mensen kiezen om deze redenen dan ook voor een keramisch mes, omdat deze minder vaak geslepen hoeft te worden. Daarnaast is het keramiek ook beter bestand tegen voedselzuren en zal het niet gaan roesten.
Toch zijn er ook wat nadelen verbonden aan het gebruik van keramische messen. Omdat het keramiek zo ontzettend hard is, is het moeilijker te slijpen. Wanneer je een keramisch mes wilt slijpen, heb je namelijk een messenslijper met diamanten slijpstenen nodig aangezien dit het enige materiaal is dat harder is dan keramiek. Daarnaast is keramiek wat fragieler dan staal. Bij het snijden van harde producten of op harde ondergronden heb je sneller kans dat er stukjes van het lemmet afbreken. Een keramisch mes wordt dus over het algemeen vooral gebruikt voor de wat zachtere ingrediënten. Wanneer je hardere groente zoals bijvoorbeeld aardappel of pompoen wilt snijden is een stalen koksmes dus meer aan te raden. Veel mensen kiezen er hierdoor ook voor om messen van diverse materialen in hun keuken te hebben. Zo gebruiken ze een keramisch mes voor het fijne werk en een stalen mes voor het grovere werk.