Pepernoten of kruidnoten?


Steeds vroeger in het jaar liggen ze in de winkelschappen; kruidnoten. In alle vormen en maten en in alle smaken en geuren. Het is een teken dat het Sinterklaasfeest in aantocht is, of nou ja.. de boot natuurlijk. Wat misschien wel het grootste misverstand in deze Sinterklaas tijd is: kruidnoten die pepernoten worden genoemd en andersom. Er is echter nogal een verschil tussen dit strooigoed.

De kruidnoot kenmerkt zich door de ronde vorm en knapperige bite. Je zou hierbij bijna kunnen denken aan kleine ronde speculaasjes. Deze 'koekjes' worden dan ook van een koekdeeg gemaakt.

De pepernoten zijn niet gelijke stukjes 'taai-taai' en worden gemaakt van diverse specerijen, roggebloem en ingekookte honing en stroop. Het verhaal gaat zelfs dat in 1615 afsnijdsels van kruidkoek al veel weg hadden van de pepernoot zoals we die nu kennen.

Al met al maakt het natuurlijk niet uit, want wie zoet is krijgt lekkers en over smaak valt niet te twisten. Mijn favoriet? De kruidnoot en dan vooral gewoon basic, dus niet met allerlei poespas als chocolade, kleuren en geuren. En dus ga ik jullie gewoon een lekker kruidnoten recept geven, zodat je hierna zelf lekker kan experimenteren.

Ingrediënten

- 500 gr. bloem
- 4 tl. bakpoeder
- 250 gr. bruine basterdsuiker
- 3 el. speculaaskruiden
- 250 gr boter (op kamertemperatuur)
- Halve tl. zout
- 4 - 6 el. melk


Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Doe alle ingrediënten, behalve de melk in een mengkom en kneed het geheel door elkaar.

3. Voeg beetje bij beetje wat melk toe om er een mooi deeg van te maken. Gebruik niet alle melk, maar voeg net iedere keer een eetlepel toe tot het een gewenst resultaat heeft.

4. Kneed het deeg niet te lang anders wordt het te slap en warm door jouw lichaamstemperatuur. Kneed er een mooie bal van en verpak het deeg in wat plasticfolie. Vervolgens laat je het deeg  ongeveer 30 minuten 'rusten' in de koelkast. 

6. Maak van het deeg kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een knikker). Leg deze vervolgens op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Leg de bolletjes niet te dicht op elkaar, anders bakken ze aan elkaar vast.

7. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Aanbevolen producten

Non-stick herbruikbaar bakvel/bakpapier - Kitchen Craft
Non-stick herbruikbaar bakvel van Kitchen Craft. Handig voor het bakken van koekjes etc. Vervangt het wegwerp bakpapier en is tot 1.000 keer te gebruiken. Je kunt het vel knippen in de gewenste formaten. Afmetingen: 40cm x 33cmHet vel is hittebestendig tot 260 graden celcius en mag niet in de vaatwasser. Het bakpapier heeft een non-stick teflon laag.

€ 9,95
Mengkom. 1 liter - Pyrex | Prep & Store
Mengkom, 1 liter - Pyrex | Prep & Store Deze handige mengkom van Pyrex met een inhoud van 1 liter is perfect voor het maken van beslagen, vullingen of zelfs heerlijke zomerse fruitbowls. De kom is gemaakt van borosilicaatglas en kan door dit fantastische materiaal gemakkelijk in de koelkast of vriezer bewaard worden. Ga je voor een warme bereiding, dan is de schaal ook nog eens magnetronbestendig. Een mengkom welke iedereen in de keuken zou moeten hebben!Pluspunten: Geweldige kwaliteitIn meerdere maten verkrijgbaarMagnetronbestendigMinpunt: Misschien te klein voor jouw doel?Wat is er bijzonder aan borosilicaatglas? Borosilicaatglas heeft een andere samenstelling dan normaal glas en wordt bij de productie gehard, door het tot 700 graden te verwarmen. Hiermee ligt het smeltpunt hoger en is het glas sterker, krasbestendig en bovendien lichter dan ‘normaal’ glas. Het materiaal is bestand tegen thermische schommeling en kan in temperaturen van -40 graden Celsius tot 300 graden Celsius gebruikt worden. Het materiaal is veilig, hygiënisch om mee te werken en kan notabene gereinigd worden in de vaatwasmachine. Dit maakt borosilicaatglas een perfecte toevoeging aan jouw keuken.Wie van koken houdt, weet dat de voorbereiding essentieel is. Het liefst zorg je er voor dat al jouw ingrediënten of voorbereidingen startklaar staan bij aanvang van het koken. Maar hoe bewaar je dit allemaal op een zo economisch en hygiënisch mogelijke manier? De Prep & Store serie van Pyrex helpt je hier bij! De artikelen uit de Prep & Store serie zijn allen voorzien van een borosilicaat glazen materiaal welke er voor zorgt dat je de inhoud makkelijk en zo vers mogelijk kunt bereiden en bewaren. Je bereid het eten en bewaard dit vervolgens in de koeling of vriezer. Wil je de inhoud in de toekomst opwarmen, dan zijn de schalen magnetron en ovenbestendig. Want wie bewaard, heeft wat!Pyrex, welke kookliefhebber kent dit merk eigenlijk niet? Het Franse merk is al decennia populair bij kookliefhebbers wereldwijd en is misschien wel het meest bekend door de borosilicaat glazen ovenschalen. Maar Pyrex is meer, want ook diverse soorten kook- en bakgerei als pannen en cakeblikken zijn inmiddels een vaste waarde in het assortiment en bieden de fantastische kwaliteit die je van dit bekende merk mag verwachten. Met de aanschaf van één van de producten van Pyrex kook je binnen de kortste keren als een echte sterrenchef!

€ 13,50
Platte bakvorm / bakplaat rechthoekig, 39cm x 27cm - Masterclass
Platte bakplaat, Rechthoekig – Masterclass Vind jij bakken in jouw vrije tijd ook helemaal geweldig? Dan is deze bakplaat precies wat jij nodig hebt! De rechthoekige bakplaat van Masterclass is ideaal voor het bakken van koekjes, brownies of het roosteren van diverse ingrediënten. De bakplaat heeft een afmeting van lengte 27 cm, breedte 39 cm en hoogte 2 cm. De plaat is gemaakt van vervaardigd, hoogwaardig carbonstaal en is voorzien van een antiaanbaklaag. De grijze bakplaat is eenvoudig te reinigen en geschikt voor in de vaatwasmachine. Op de antiaanbaklaag zit er 5 jaar garantie en op de platte bakplaat maar liefst 20 jaar.Pluspunten: PFOA, PTFE en BPA vrijVoorzien van antiaanbaklaagGeschikt voor in de oven, vriezer, vaatwasser en koelkastMinpunt:Misschien heb jij liever een ander formaat?

€ 16,99