
Pepernoten of kruidnoten?
Steeds vroeger in het jaar liggen ze in de winkelschappen; kruidnoten. In alle vormen en maten en in alle smaken en geuren. Het is een teken dat het Sinterklaasfeest in aantocht is, of nou ja.. de boot natuurlijk. Wat misschien wel het grootste misverstand in deze Sinterklaas tijd is: kruidnoten die pepernoten worden genoemd en andersom. Er is echter nogal een verschil tussen dit strooigoed.
De kruidnoot kenmerkt zich door de ronde vorm en knapperige bite. Je zou hierbij bijna kunnen denken aan kleine ronde speculaasjes. Deze 'koekjes' worden dan ook van een koekdeeg gemaakt.
De pepernoten zijn niet gelijke stukjes 'taai-taai' en worden gemaakt van diverse specerijen, roggebloem en ingekookte honing en stroop. Het verhaal gaat zelfs dat in 1615 afsnijdsels van kruidkoek al veel weg hadden van de pepernoot zoals we die nu kennen.
Al met al maakt het natuurlijk niet uit, want wie zoet is krijgt lekkers en over smaak valt niet te twisten. Mijn favoriet? De kruidnoot en dan vooral gewoon basic, dus niet met allerlei poespas als chocolade, kleuren en geuren. En dus ga ik jullie gewoon een lekker kruidnoten recept geven, zodat je hierna zelf lekker kan experimenteren.
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten, behalve de melk in een mengkom en kneed het geheel door elkaar.
3. Voeg beetje bij beetje wat melk toe om er een mooi deeg van te maken. Gebruik niet alle melk, maar voeg net iedere keer een eetlepel toe tot het een gewenst resultaat heeft.
4. Kneed het deeg niet te lang anders wordt het te slap en warm door jouw lichaamstemperatuur. Kneed er een mooie bal van en verpak het deeg in wat plasticfolie. Vervolgens laat je het deeg ongeveer 30 minuten 'rusten' in de koelkast.
6. Maak van het deeg kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een knikker). Leg deze vervolgens op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Leg de bolletjes niet te dicht op elkaar, anders bakken ze aan elkaar vast.
7. Bak de kruidnoten 15 tot 20 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

