Pannensets

Totaal 50 artikelen
Gesorteerd op:

Wat vind jij belangrijk bij het aanschaffen van een pannenset?

Ga je voor het eerst op eigen benen staan, heb je te weinig pannen om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te kunnen zetten of zijn je kookpannen gewoonweg versleten? Wellicht zou je eens kunnen overwegen om te investeren in een goede pannenset. Met alleen een losse pan kom je namelijk niet zo ver. Een pannenset bestaat over het algemeen uit een aantal kookpannen in diverse maten. Deze worden dan in sommige gevallen aangevuld met bijvoorbeeld een steelpan of een koekenpan. Met een mooie set ben je er dus van verzekerd dat je beschikt over een goede basis in de keuken. Wel is het bij de aanschaf belangrijk om op een aantal dingen te letten. Wat voor materiaal wil je en waar moeten de deksels en handgrepen van gemaakt zijn? Hoe groot moet de set zijn en welke hittebron ga je gebruiken?

Aluminium staat erom bekend dat het erg goed warmte kan geleiden. Het is helaas niet erg goed voor onze gezondheid waardoor we tegenwoordig zijn overgegaan op RVS. RVS is echter minder warmtegeleidend dan aluminium. Kookpannen zijn hierdoor vaak voorzien van een bodem met verschillende lagen. De buitenste lagen zijn van RVS en de binnenste (kern) laag is van aluminium. Hierdoor krijg je de perfecte warmtegeleiding. Bij de mooie 3 delige Concept Pro lijn van Woll is deze bodem zelfs helemaal doorgetrokken naar de zijwanden van de pan zodat hitte perfect verdeeld wordt. Heb je liever een grotere set? Geen probleem! Bij Habitas vind je ook sets van 4, 6 of zelfs meer pannen.

Nu we meer weten over het materiaal van de pannen, is het ook belangrijk om te kijken naar het materiaal van de deksels. Zo kun je vaak kiezen uit deksels van RVS, welke perfect bij de stijl van je pannen passen, of deksels van glas, welke doorzichtig zijn zodat je alles in de gaten kunt houden zonder de deksel op te hoeven tillen. Wanneer de handgrepen van je set van RVS zijn, kan het zomaar zijn dat de pannen ook geschikt zijn voor de oven. Wil je liever handgrepen die koud blijven? Kies dan voor handgrepen van kunststof of siliconen.

Als laatste is de hittebron erg belangrijk. Vroeger zagen we voornamelijk fornuizen die op gas werkten, maar tegenwoordig zijn er steeds meer huishoudens die overstappen op elektrisch, halogeen, keramisch of inductie. Vrijwel alle pannen zijn geschikt voor het koken op gas, elektrisch, halogeen en keramisch. Voor inductie is dit echter een ander verhaal. Omdat een inductieplaat werkt door middel van een magnetisch veld, is het belangrijk dat de bodem van de pan ook magnetisch is. Wanneer dit niet het geval is, zal de pan niet heet worden en kun je hem dus niet gebruiken. Let bij het aanschaffen van een pannenset dus op of deze geschikt is voor inductie!